BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Personalen har successivt fått ägarandelar i företaget med hjälp av ett Esop-program, en modell för personalövertagande som i USA är en del av pensionssystemet. Processen, som bygger på lånefinansierade aktieförvärv, inleddes år 2000 och några år senare ägde personalen 41 procent av bolaget. Grundaren Kim Jordan behöll de resterande aktierna, fram tills i januari 2013, då hon presenterade de nya ägarna.
– När det skulle visas upp vilka som var bryggeriets nya ägare delades det ut kuvert till personalen. I kuverten låg speglar. Företaget var nu helägt av oss själva, säger Kate Wallace.
Demokrati och vinstdelning
Medan rösträtten i ett kapitalistiskt företag är knuten till aktier som kan köpas och säljas, kan den istället ses som en medlemsrättighet i ett personalägt, demokratiskt, företag – där rösträtten är kopplad till personen och kan inte överlåtas. Detsamma gäller rätten till den eventuellt uppkomna vinsten. Det innebär dels att ledningen i företaget är ansvarig direkt inför personalen, dels att personalen själva kan bestämma sig för att exempelvis korta arbetstiden. På bryggeriet i Colorado pekar interna undersökningar på att ägarkulturen betyder mycket både för resultatet och för personalens trivsel.
– Jag tror att det beror på att alla känner sig delaktiga, även om vi har traditionella hierarkier och olika ansvarsområden. All ekonomi är helt transparent för oss medarbetare, och vi har stormöten en gång i månaden, säger Katie Wallace.
Affärspressen intresserad
Bryggeriet, som går under namnet New Belgium Brewing, är i dag den fjärde största producenten av hantverksöl i USA. Ölen säljs i alla amerikanska delstater och finns även på Systembolaget i Sverige. Bryggeriets framgång har rönt stort intresse, inte minst från affärspressen. Grundaren Kim Jordan fick förklara för magasinet Forbes varför hon inte ville att bryggeriet skulle säljas till en större investerare.
– Jag tror att en av de största hoten vi står inför i vår värld är den större klyftan mellan den rikaste delen av befolkningen och alla andra. Det är en stor utmaning. Vi har varit intresserade av att använda Esop-modellen för att se hur personalägandet kan ändra den ekvationen, sa Kim Jordan till affärstidningen Forbes i samband med det slutliga ägarskiftet.