Runt bordet i konferensrummet sitter även Erik Persson, organisationsansvarig och vice ordförande för Seko Stockholm, Gerardo Berrios som jobbar på posten och som organisatör, samt ombudsmannen tillika gruppchefen Kenth Konradsdal.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Mötet är en del i det organiseringsarbete fackförbundet Sekos Stockholmsavdelning ägnar sig åt genom vad de kallar för A-gruppen.
Verksamheten innebär att A-gruppen regelbundet besöker arbetsplatser, både för att rekrytera fler medlemmar men också för att visa upp en facklig närvaro för befintliga medlemmar och inhämta aktuell information och kunskap om lokala utmaningar på arbetsplatserna.
Kartlägger i förväg
Det är en verksamhet som bedrivs utifrån den så kallade organizermodellen; gruppen kartlägger i förväg och tar reda på vad det är för arbetsplats de ska besöka, vad personalen arbetar med, andelen medlemmar, relationerna mellan facket och de anställda, och så vidare. Därefter lägger de upp en strategi för hur de ska närma sig just den arbetsplatsen.
– Det är en oerhört viktig uppgift för oss i Seko. Vi måste erbjuda våra medlemmar något mer än bara kollektivavtal och försäkringar, om vi ska kunna växa. Genom vårt organiseringsarbete ute på arbetsplatserna ger vi våra potentiella medlemmar en upplevelse av att vi finns på plats, att vi är närvarande och att vi bryr oss, säger Erik Persson.
Han och A-gruppen har de senaste två åren organiserat arbetsplatser i en rad branscher i Stockholm och tack vare organizermodellen har de närmat sig olika arbetsplatser på olika sätt.
Närmar sig på olika sätt
På en arbetsplats som Arlanda, där Seko organiserar personal som jobbar på marken, med allt ifrån väskhantering till information och lounge-bemanning, var bästa sättet att finnas på arbetsplatsen under en heldag, besöka de olika verksamheterna och finnas i fikarummen vid lunchtid. Gerardo Berrios berättar hur de under den dagen fick både nya medlemmar och icke organiserade, som åtminstone blev nyfikna på facket och anmälde sig till en kurs. Det lokala skyddsombudet fick stöd och A-gruppen har sedan besöket fortsatt stötta den lokala klubben, som bland annat jobbat framgångsrikt med att få företaget Menzies Aviation att omvandla tillfälliga anställningar och deltider till trygga heltidsjobb.
I andra branscher närmar de sig arbetsplatserna på andra sätt. Servicetekniker som jobbar med kabel har fått besök tidiga morgnar då de hämtar ut sitt material eftersom de resten av dagen arbetar mestadels ensamma och utspridda, anställda i telebutiker måste sökas upp när kundtätheten är så låg att de har tid att prata med facket. Och så vidare.
Mögelsanering hot och våld
I dag handlar mötet om att organisera potentiella medlemmar på Arbetsförmedlingen.
Kenth Konradsdal tror att det för Sekos del finns en potential att växa där.
– Vi behöver förmedla kunskapen om vilka krav de anställda kan ställa på sina arbetsgivare, för att lyckas med det, säger han och vänder sig till Mattias Risslén och frågar vilka arbetsmiljöproblem de har att jobba med.
– I Botkyrka har en mögelsanering varit planerad i flera år. Men ingenting händer. I Huddinge har räddningstjänsten dömt ut lokalerna som brandfarliga. Om det börjar brinna på första våningen där, så brinner de som sitter på våning tre och fyra inne. Man har talat om nya lokaler i fem års tid och arbetsgivarna är med oss, men penningpåsen finns ju tyvärr på central nivå, svarar han.
Själv jobbar Mattias Risslén med ett rehabiliteringsuppdrag och han beskriver sin arbetsvardag:
– Arbetsförmedlingen finns i princip bara som en kontrollinstans för a-kassorna i dag, så är det bara. Vi är inte anställda för att tänka, utan för att ”göra”. Här i Stockholm har vi 300–400 arbetssökande per handläggare. Med den tidspressen är det helt omöjligt för oss att hjälpa någon på riktigt.
Utsatthet
Situationen innebär en utsatthet för hot och våld.
– Det händer incidenter som är mer eller mindre allvarliga hela tiden. I Haninge fick en kollega nyligen ta emot ett stryptag. När vi rapporterade in det och bad om väktare till kontoret fick vi höra från arbetsgivaren att vi inte gjort tillräckligt många avvikelserapporter för att kunna få det.
Gruppen runt bordet fortsätter samtalet om problemen i branschen och hur facket kan hantera dem.
Erik Persson, Gerardo Berrios och Mattias Risslén kommer överens om att A-gruppen ska genomföra ett rekryteringsbesök på Arbetsförmedlingen vid Globen, i södra Stockholm, under mitten av april. Nu vet de en del av vad som väntar och kan komma förberedda.
Erik Persson är upprymd efter mötet med Mattias Risslén.
– Det här är ju helt galet! Varför har vi inte träffat honom tidigare?
– Ja, det kan man verkligen undra. Det här tror jag blir lättorganiserat säger Kenth Konradsdal.