Frågan är hur detta påverkar anställningsformerna. Kommer fler anställda inom en snar framtid att jobba på e-handelsföretagens varulager – och färre i köpcentrum och butiker?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Ja, det kan man tänka sig. Mycket talar för det. E-handelns försäljning ökar väldigt mycket. Speciellt inom vissa branscher, säger Fredrik Ståhlberg, ombudsman på Handels i Stockholm.
Många bemanningsanställda
Fredrik Ståhlberg är dock inte särskilt oroad för en försämring av arbetsvillkor eller löner för fackförbundets medlemmar till följd av denna tänkbara omställning. Detta eftersom personalen på e-handelsföretagens varulager omfattas av snarlika kollektivavtal som de butiksanställda.
– Det ser inte ut att bli så stor skillnad faktiskt, eftersom vi inom Handels organiserar båda yrkesgrupperna. Avtal, försäkringar och löner är likvärdiga. Skillnaden i lön är av marginell karaktär. Det handlar om någon enstaka procent, säger han.
Andelen inhyrd personal är av tradition hög inom lagerbranschen. Något som dock inte påverkar lönebildningen negativt, eftersom kollektivavtalet reglerar att lönen för de inhyrda ska ligga i nivå med den genomsnittliga lönen på arbetsplatsen, menar Fredrik Ståhlberg.
Hög stress
Däremot kan det innebära andra allvarliga problem, som är relaterade till arbetsmiljö och hälsa.
– Som inhyrd har man helt andra ögon på sig för att man hela tiden ska prestera, lyfta tyngre och jobba snabbare. Gör man inte det blir man utbytt. Det här är inte uttalat, men den underförstådda medvetenheten om att det är så finns hela tiden där, säger Fredrik Ståhlberg.
Denna ständigt överhängande press på de bemanningsanställda leder till fler olyckor och ett högre ohälsotal bland de inhyrda, menar han.
– Enligt Arbetsmiljöverkets undersökningar är olycksfrekvensen skyhög bland inhyrd personal. De presenterar ingen analys om vad det beror på, men man kan ju spekulera. Jag skulle tro att det uppdrivna tempot är en klart bidragande orsak. Truckar smäller och ryggar går sönder eftersom pressen på att prestera hela tiden är överhängande, säger Fredrik Ståhlberg.
Problematiken med inhyrd personal är dock inte begränsad till lagerbranschen, konstaterar han.
– Bemanningsanställningar ökar dramatiskt även inom detaljhandeln. Man ersätter i allt högre utsträckning visstidsanställda med inhyrd personal även där, säger Fredrik Ståhlberg.
Ökad risk för skador
Martin Rosenström, utredare på Handels, har skrivit rapporten ”E-handeln tar över. En analys och prognos för svensk detaljhandel”. Han konstaterar att e-handelns kraftiga tillväxt leder till att andelen anställda på varulagren ökar, om än inte på bekostnad av antalet anställda i detaljhandeln.
– En betydande del av de handelsanställda kommer i framtiden att jobba på dessa varulager, säger Martin Rosenström.
I utredningen av e-handeln har han även analyserat hur arbetsmiljön ser ut för de anställda på dessa varulager.
– Vi ser en ökad risk för fysiska skador, som förslitningsskador exempelvis, till följd av en avsevärt mycket tyngre arbetsmiljö, säger Martin Rosenström.
Kollektivavtal finns sällan
Av de tillfrågade i undersökningen uppger 89 procent att de utför fysiska moment med en negativ hälsopåverkan. Hela 86 procent uppger att de i någon form redan lider av fysisk skada till följd av arbetet.
– Vi vill inte peka ut e-handelsföretagen som särskilt bristfälliga, utan försöker i stället peka ut den förbättringspotential som finns. Problemet är ofta att de här företagen från början har varit ganska små. De har växt snabbt och saknar därför erfarenhet av fackligt arbete. Det finns ofta inga kollektivavtal alls, säger Martin Rosenström.
Hälsoproblematiken i e-handelsföretagen bottnar till stor del i att det är en snabbt växande bransch, inom vilken varje bolag slåss för att säkra sina marknadsandelar.
– Det finns en stark resultatpress, för att man ska växa och inte slås ut av sina konkurrenter. Detta resulterar i försök att effektivisera verksamheten som påverkar de anställdas hälsa negativt, säger Martin Rosenström och poängterar att han absolut inte vill polarisera debatten.
– Att utmåla varandra som skurkar tjänar ingen på. Jag tror på konstruktiva samtal och på att öka kunskapen om de här frågorna. Utvecklingspotentialen finns där och en facklig representant, som uppmärksammar arbetsmiljöproblemen, är den billigaste och bästa organisationskonsult de här företagen någonsin kan få, säger Martin Rosenström.