Davosmötet har under åren fått kritik för att inte tillräckligt ta upp sociala frågor, miljöförstöring och den skenande ojämlikheten i världen. Med på årets möte kommer en rad representanter från bistånds- och välgörenhetsvärlden att finnas på plats. Programmet innehåller också en del punkter där klimathotet och omfördelningsfrågor tas upp.
Skapar ekonomisk agenda
En av deltagarna är biståndsorganisationen Oxfams internationella chef Winnie Byanyima. Hon menar att WEF är ett bra tillfälle att få världens ledare att lyssna, eftersom både toppolitiker och de högsta cheferna på några av världens största företag finns på plats.
– Kapitalägare och världens alla vd:ar möter ledarna för de rikaste länderna, och media är där. De influerar varandra och skapar den ekonomiska agendan för året. Det är ett viktigt ställe för oss att få ut vårt budskap på, säger hon.
Winnie Byanyima menar att världens ledare behöver förstå det som allt fler ekonomer och även organisationer som IMF och Världsbanken nu har börjat erkänna: Att ojämlikhet är dåligt för den ekonomiska utvecklingen. Det är något som i allra högsta grad berör mötets tema om den fjärde vågen av industrialisering, säger hon.
– Näringslivsfolket måste förstå att de också har ett ansvar och att de måste förbättra sitt beteende. De måste vara villiga att betala sin beskärda del av skatterna och inte gömma sina pengar, säger Winnie Byanyima.
Regler och beskattning krävs
Många av de frågor som står på dagordningen på årets WEF, som ny teknik och globaliseringens utveckling, har potential att skapa en säkrare och mer jämlik värld, menar Winnie Byanyima. Men då måste makthavare inse att det krävs regler och beskattning av de stora företagen, menar hon.
– Myndigheter måste göra sin del och reglera tekniken, säkerställa att det finns offentligt ägda institutioner, och att beskattningen fungerar. Ny teknik måste komma alla till del och inte hamna i händerna på några få. Idag är inte teknikbolagen tillräckligt reglerade, säger hon.
Tjänar miljarder – per dag
I rapporten ”Public Good or Private Wealth” – som kan översättas ungefär ”Det allmännas bästa eller privat rikedom” – ger Oxfam inför Davosmötet en bild av hur rikedomen fördelas i världen. Som Dagens ETC rapportera i en rad artiklar tidigare, går utvecklingen mot en allt mer extrem uppdelning. Oxfam visar att miljardärernas förmögenheter förra året växte med 2,5 miljarder dollar – varje dag. Samtidigt som 262 miljoner inte går i skolan för att deras föräldrar inte har råd och 10 000 människor dör varje dag på grund av utebliven sjukvård.
– Det här beror på att regeringarna väljer att underbeskatta rika individer och företag och inte gör tillräckligt för att stoppa skatteflykt. De får inte in tillräckligt mycket skatter för att finansiera välfärden. Och det här är ett problem inte bara i fattiga länder utan även i de rika, säger Winnie Byanyima.
Att världens fattigaste halva nu ser sina tillgångar bli mindre samtidigt som toppskiktet drar i från kan få flera olika negativa konsekvenser, menar Winnie Byanyima. Förutom att det hämmar den ekonomiska utvecklingen så splittrar det också befolkningen.
– Det gör människor arga. De ser att det inte spelar någon roll hur hårt de arbetar, situationen för dem och deras barn blir ändå bara värre. Vi ser att det ger oss populistiska politiker som utnyttjar folks oro, säger hon.
Positiva exempel finns
Till Davos kommer Brasiliens nya högerpresident Jair Bolsonaro och flera andra politiker som knappast ser den växande ekonomiska ojämlikheten som huvudfiende. Winnie Byanyim ser Bolsonaro som ett symptom på att det politiska systemet mer och mer infiltreras av det rikaste skiktets lojalitet mot näringslivet.
Men det finns också ledare som har försökt göra någonting åt den skenande ojämlikheten. Winnie Byanyim nämner Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, som har gjort klimat, ojämlikhet och jämställdhet till sina prioriterade områden, och som börjat mäta tillväxt i hur människor mår, inte bara BNP. Att möta henne är en annan anledning till att åka till Davos.
– Vi är också där för att visa upp de positiva exemplen och förklara att det är ledarnas val som har lett till en förändring, som ju är bättre för hela befolkningen och för planeten, säger Winnie Byanyim
– Vi ser att fler ledare nu pratar om detta. Tyvärr är inte engagemanget tillräckligt stort ännu. Men vi kommer att driva de här frågorna så hårt som vi bara kan.