”Sitt still i båten”
”Börskaos”
”Så navigerar du i börskrisen”
”Blodbad”
”Ren panik”
”Största raset sen pandemin”
De senaste dagarnas tidningsrubriker säger det mesta om den snöboll som Donald Trumps tullkrig satt i rullning. Minus 9,6 procent på Dow Jones senaste veckan. Minus 13,4 på italienska börsen. Minus 11,7 i Stockholm. Lite mindre minus i Tokyo – bara 7,3, vilket gör dem till minsta förlorare. Pengaflykten från börsen är global.
I skrivande stund visar de allra flesta börser försiktiga, gröna siffror, men om det är något finanskriser har gemensamt är det att de när som helst kan fördjupas.
I måndags visade till exempel Donald Trump att han inte har några problem med att växla upp kriget. Som svar på Kinas svar på USA:s införda tullar mot landet höjde Trump tullarna på kinesiska varor till totalt 104 procent, en nivå som trädde i kraft igår onsdag.
Sverige säkert – ett tag
Huvudpersonen själv ger utåt inte sken av att vara bekymrad.
– Jag vill inte se något falla, men ibland måste du ta medicinen för att fixa något, sa Donald Trump i söndags till reportrar ombord presidentplanet Air force one angående det omvända börsrally hans tullar orsakat.
Desto oroligare är LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö.
– Jag är mycket bekymrad. Den politik som Trump nu rullar ut har många förlorare och nästan inga vinnare, säger han till Dagens ETC.
Det enda positiva han har att säga om den ekonomiska kris som nu mullrar över världen är att Sverige med stor sannolikhet kommer att klara krisen bättre än många andra. Visserligen finns det branscher som drabbas direkt. Till exempel sysselsätter exporten till USA enligt Stockholms handelskammare 135 000 svenskar. Men som skyddsmekanism kan Sverige enligt Torbjörn Hållö stoltsera med en ”lönebildningsmodell som nu ger två år av stabilitet och sannolikt goda reallöneökningar”. Det är dock inget som kommer att vara för evigt.
– Även vi kommer drabbas hårt om Donald Trump förstör den globala ekonomin.
Hotet mot framtiden
Ett sådant scenario kan starta med att företag i delar av världen som ser sina varor bli alltför dyra för amerikanska konsumenter riktar blickarna mot EU och sätter prispress på europeiska producenter. Detta kan i sin tur leda till utökat handelskrig och generellt högre tullar länder emellan.
Eller med Torbjörn Hållös ord: ”negativa dominoeffekter”. Att länder blir mer protektionistiska och börjar ingå egna avtal med vissa länder och höjer tullar gentemot andra. Att dagens regelbaserade handelssystem helt enkelt slås i bitar.
– Fantasin räcker inte till. Det kan sluta hur dåligt som helst.
I tur och ordning betyder det högre konsumentpriser, minskad konsumtion, sänkt produktion och ökad arbetslöshet. Sen väntar framtiden.
– Hur tillförlitlig kommer finansmarknaden att vara? Många finansiella placeringar – där ingår våra pensionsbesparingar – är exponerade mot aktie- och obligationsmarknaden, och där finns de stora marknaderna i USA, så om de går dåligt är det negativt för våra pensionspengar.
Trump verkar ha som målsättning att återgå till något slags guldålder vad gäller den inhemska industriella produktionen. Kommer han att lyckas?
– Nej. Tiden han vill återgå till hade dessutom lägre tullar. Ta de länder som nu fått bland de högsta tullkvoterna, Kambodja eller Vietnam. De har tekoindustri, de tillverkar skor och kläder billigt. Med tanke på lönenivåerna där är det helt orealistiskt att tro att man skulle kunna tillverka samma saker lika billigt i USA. Samma sak med bilar. Det smärtar i USA att de inte är lika attraktiva längre när de en gång dominerade världen, men bilindustrin efterfrågar inte längre det Trump vill.
Han gillar tullar och alltid har gjort det. Han är en 80-årig man som håller fast vid det han alltid hållit fast vid.
Torbjörn Hållö värjer sig samtidigt mot att tillskriva Donald Trump någon grandios plan och vision.
– Hade han haft det hade han inte infört tullar på en ö befolkad av pingviner. Han blickar nostalgiskt tillbaka, men han vet inte hur han ska nå dit. Media försöker hitta rationalitet i hans handlingar, men han gillar tullar och alltid har gjort det. Han är en 80-årig man som håller fast vid det han alltid hållit fast vid.
Vilka fler risker finns i en värld där det regelbaserade handelssystemet faller samman?
– Att länder integreras med varandra via handel minskar risken för militära konflikter. Men samtidigt kokar det alltid ner till människor. Det var ingen som föreställde sig att folken i det forna Jugoslavien skulle råka i luven på varandra, men det gjorde de, trots en integrerad ekonomi.
Den enorma integration vi har med USA skulle hålla ihop västvärlden, trodde Hållö.
– Men nu verkar det som att Trump är på väg att dra loss den här 80-åriga integrationen mellan USA och Europa. Om typer som Trump kommer till makten finns inga regler och inga garantier om någonting.