– Och med hjälp av den ekonomiska krisen 2008 fanns fram till för några år sedan en känsla bland EU-länder av att vi kanske inte behöver ha så stora militära utgifter, säger Pieter Wezeman.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men de senaste åren har utvecklingen vänt, inte minst på grund av ett upplevt hot från Ryssland. Även i USA har en nedåtgående trend i militärutgifter sedan 2010 nu stannat upp. De kommande åren väntas utgifterna stiga kraftigt, då landet planerar att modernisera både konventionella vapen och kärnvapen.
USA militärt överlägset
USA står fortsatt i en klass för sig. Landets militära utgifter på 5 200 miljarder kronor förra året är mer än vad de sju andra toppnationerna – Kina, Saudiarabien, Ryssland, Indien, Frankrike, Storbritannien och Japan – spenderar tillsammans.
Ryssland har minskat sina militära utgifter med 20 procent på ett år, vilket enligt Sipri beror på landets ekonomiska svårigheter. Ytterligare ett antal länder minskar sina utgifter av samma skäl. I Latinamerika finns ett par länder som inte rustar upp men Pieter Wezeman har svårt att ge exempel på länder som driver en nedrustningslinje av politiska eller fredskapande skäl. Utvecklingen är tydlig: vi ser en global upprustning. Och den är kraftigast i Asien och Mellanöstern.
”Militärutgifterna i Asien och Stillahavsområdet ökade för 29:e året i rad”, skriver Sipri som menar att orsaken framför allt är spänningarna mellan Kina och dess grannländer. Kina ökade sina utgifter med sex procent förra året, till 1 900 miljarder kronor, och är numera ohotad tvåa på listan över de länder som lägger mest pengar på militären och vapen.
Saudierna rustar
I Mellanöstern drivs upprustningen av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Saudierna klättrar till tredje plats över världens mest militärspenderande länder, medan Förenade Arabemiraten beräknas ligga någonstans på plats 11–15. Siffrorna är osäkra eftersom saudierna och särskilt emiraterna tillhör de sämsta i världen på att offentliggöra militära uppgifter. Men enligt Sipris beräkningar och antaganden lade saudierna förra året 600 miljarder kronor på militären och vapen. Det motsvarar tio procent av Saudiarabiens BNP, (globalt läggs 2,2 procent av BNP på militära utgifter).
Förenade Arabemiraten var fram tills för bara några år sedan en marginell militär aktör.
– Men sedan omkring 2010 har emiraterna varit väldigt aktiva militärt i Jemen, Libyen, och även Syrien. Först stödde de rebeller, sedan skickade de vapen och personal, och sedan 2015 är de till slut själva med i den militära offensiven i Jemen, säger Pieter Wezeman.
På grund av hemlighetskulturen är det svårt att veta exakt varför emiraterna kapprustar och krigar, säger Wezeman.
– Men det står klart att de vill ha en ledande roll i regionen, och då talar jag om en stor region, ända ner till Norra Afrika och Somalia. De vill säkerställa att transporter flyter så som de vill och att de har kontroll över kommunikationen i regionen. Och i den strävan är den militära förmågan viktig för dem.
– Det skiljer sig från till exempel Kuwait och Oman, som är mycket mer tillbakadragna och bara verkar vilja försvara sitt territorium.
Saab och Sverige bistår
I Förenade Arabemiratens strävan att säkerställa transporter i regionen spelar Sverige och Saab en nyckelroll. Saab förser emiraterna med de flygburna övervaknings- och stridsledningssystem Erieye och Global Eye.
– De här systemen ska man beskriva som emiraternas ögon och öron för deras militära förmåga, särkilt när de är aktiva längre bort från Förenade Arabemiraten, för att hitta mål att attackera och kunna leda striderna.
För att bygga upp sin militära förmåga är Förenade Arabemiraten helt beroende av import av vapen, men även av vapenteknologi och ”know-how” eftersom de har för avsikt att bygga upp sin egen vapenindustri.
– En hel del europeiska företag, till exempel svenska Saab som etablerade ett företag i Förenade Arabemiraten i december, har varit villiga att bistå emiraterna, säger Wezeman.
Att Saab har etablerat ett företag i landet passar alltså även här perfekt in i emiraternas plan. Det finns ett stort intresse, och en stor möjlighet, att emiraterna lär sig att producera delar av vapnen och sedan själva kan exportera vapen, berättar Wezeman.
Handlar om olja
Att amerikanska och europeiska företag och stater hjälper Förenade Arabemiraten att bygga upp sin militära förmåga har naturliga förklaringar, enligt Pieter Wezeman.
– Det är viktigt för emiraterna och saudierna att säkerställa transporter, framför allt av sin olja, och det är viktigt för Europa och USA att kunna köpa oljan från Mellanöstern, så det hänger ihop.