Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen, har uppmärksammats för att han måste gå ut ur rummet när myndigheten tar beslut som gäller Swedbank. Thedéen är nämligen god vän med Peter Norman, den förre moderate finansmarknadsministern som också sitter bankens styrelse och fick förnyat förtroende av stämman nyligen. Thedéen själv har varit öppen med denna vänskapsrelation.
”Ett riktigt problem”
Men kopplingarna mellan män på toppositioner i svenska banker, pensionsbolag och kapitalförvaltare slutar inte där. Jens Henriksson, chef för storägaren Folksam, har tidigare jobbat på KPA Pension, där även Thedéen var innan han blev chef på FI. De båda har också jobbat på Stockholmsbörsen – samtidigt.
Samma personer som via ombud utser Swedbanks ledning känner dem som har ansvaret att granska samma bank. Enligt en källa med insyn kan man se Peter Norman och Jens Henriksson äta lunch under vänskapliga former med flera andra från kretsen. Helt i sin ordning med en vanlig affärslunch, anser säkert vissa, men långt ifrån alla. Flera av nyckelspelarna är knutna till socialdemokraterna – i dagarna kom också spekulationer om att Göran Persson ska bli Swedbanks nästa ordförande.
Turerna kring Swedbank och kopplingen till FI har fått flera experter på korruption att reagera. Louise Brown, ordförande för Transparency International, är en av dem.
– Det här är ett allvarligt problem. Det visar också behovet av transparens och professionalism. Vi har en situation som är förvirrande för gemene man, exemplifierat av Erik Thedéen. Detta kan leda till att förtroendet ruckas, säger hon.
Louise Brown ser ett tydligt behov av bra regelverk för branschen att förhålla sig till. Men hon betonar också att det måste finnas en förmåga att använda dessa regelverk för att kunna göra bedömningar av jävssituationer.
– Vi behöver bredda arbetet redan i valberedningarna och kring hur vi tillsätter folk i styrelser. Många hoppar runt mellan bolag, och även om det inte gått bra i ett företag som kan man ändå swisha vidare. Jag hoppas att det nu blivit ett större intresse för utvärdering av styrelsernas arbete.
Att det är svenska folkets pensionspengar som i många fall står på spel gör saken än allvarligare, menar hon.
– Här pratar vi om stora institutionella investerare och pensionspengar, då är det extra viktigt. Det är ett enormt ansvar att förvalta detta förtroende gentemot medborgarna, säger Louise Brown.
Strax efter Swedbanks dramatiska årsstämma blev det känt att Peter Norman förutom styrelseposten i banken fått ytterligare ett uppdrag, som ordförande för den krisande fastighetsutvecklaren Oscar Properties. Samtidigt är det Swedbank som hjälpt bostadsföretaget att skaffa finansiering genom en obligation.
”Svek mot kunderna”
Att finansbranschen är en ankdam vore kanske inte så allvarligt om det inte resulterat i några allvarliga förseelser. Men så är tyvärr inte fallet. De senaste avslöjandena kring Swedbank och penningtvätten är bara ett i raden.
SvD har också i en rad artiklar visat att Finansinspektionen överdrivit sin egen granskning av bankerna. FI har lämnat felaktiga uppgifter till regeringen om sin verksamhet och den högsta ledningen ska också ha stoppat sina egna utredare när de ville agera hårdare mot banker.
Andreas Cervenka är reporter på Dagens Industri och har skrivit flera böcker om svenska banker. Han var också med och granskade bolaget SCA och dess skandaler där flera av personerna knutna till Swedbank och Folksam dök upp, bland annat Anders Sundström. Han ser det som direkt korrupt att finanstopparna sitter på dubbla stolar.
– Frågan som måste ställas är - finns det någon risk att person A agerar på något annat sätt i sin yrkesroll för att den som påverkas av beslutet är den gode vännen person B? Om det ens finns en tvekan är det ett stort problem, säger han.
Cervenka menar att det är omöjligt att veta för utomstående hur deras informella kontakter ser ut. Politiker måste nu sluta se finansföretag med politisk koppling som en lönsam reträttpost.
– Är det en slump att Folksams två senaste vd:ar Anders Sundström och Jens Henriksson är två tidigare högt uppsatta socialdemokrater? Det verkar osannolikt, milt uttryckt. Och det är faktiskt ett hån mot Folksams kunder. Politiker, och politiskt tillsatta personer, bör också tänka sig för innan de växlar in det förtroendekapital de ytterst fått till skänks av väljarna till privata inkomster i form av till exempel styrelseplatser.
Fotnot: Erik Thedéen har inte velat ställa upp för en intervju, via pressavdelningen ger chefsjurist Per Håkansson en skriftlig kommentar: ”Vi är fullständigt trygga med hur den här jävsfrågan hanteras på myndigheten. Vi följer de jävsbestämmelser som finns i förvaltningslagen.”