Ja, någon gång är vi alla döda, sa Keynes. Men innan dess... Jo, jag tror verkligen att mänskligheten kommer att växa rejält. Enligt Hans Rosling med flera forskare blir vi 9,5 miljarder innan kurvan vänder, andra säger elva miljarder. Att vi lever längre och längre i snitt gör ju att fler delar på jorden samtidigt och det är klart att befolkningen då växer. Det som så småningom kommer att ske är att ökad jämställdhet (bättre utbildning för kvinnor framför allt) leder till att barnafödandet minskar till den nivå som de rika staterna har idag.
Då blir det inte längre fler och fler människor på jorden samtidigt, såvida vi inte ser en ny utveckling i ökad medelålder. Men ska människan leva väldigt länge krävs ju en helt annan hälsovård än den vi kan se idag. Det krävs att lite science fiction blir verklighet. Och i så fall kanske vi blir ännu fler.
Men blir det ont om plats?
Nja. Titta på kartan här ovan. Det är Hong Kong Times som skissat upp en möjlig utveckling för flodområdet i södra Kina och ritar ut en framtid där det kan bo 135 miljoner människor på en liten yta.
Megastäder tar rätt liten plats, precis som det idag bor lika många människor i Stockholm som det gjorde i hela Sverige år 1790. Sverige kan självklart rymma 100 miljoner människor om vi pratar yta.
Det som är intressant med oss människor är att vi klumpar ihop oss i städer – hur mycket yta vi än har att tillgå. Redan de första staterna på jorden blev snabbt stora städer. Och när ett samhällssystem går sönder (som när slavsamhället föll samman) gick storstäderna också sönder och en stad som Rom gick från kanske en miljon invånare till några tiotusental på några generationer.
Så det verkar inte vara människors vilja att sprida ut sig som styr. Utan något annat. Det vill säga produktion, ekonomi och... energi.
De stora befolkningsökningarna har kommit när energianvändningen på jorden ökat genom ny teknik. Slavsamhället klarade bara av att försörja 250 miljoner. Feodalsamhället klarade 500 miljoner efter 1 000 års arbete. Därefter har vårt nuvarande samhällsystem kunnat ge plats för över sju miljarder på bara 200 år. Och som du säkert gissar är den stora hemligheten olja, kol och annan billig fossil energi.
Så plats har vi nog. Men har vi energi? Utan stora mängder energi kan vi inte skapa mat och ljus och värme till 9,5 miljarder, och vi kan inte fortsätta med fossil energi utan att förstöra klimatet. Och förstörs klimatet ... ja, då kan vi verkligen inte försörja 9,5 miljarder.
Det är viktigt att inte blunda för jätteproblemet här. Även om vi var och en gör av med mindre energi krävs en enorm satsning på ny förnybar energi för att vi överhuvudtaget ska kunna leva så många.
En del tycker inte det här är viktigt. Vad gör det oss om mänskligheten om 100 år bara är tre miljarder?
För mig är det själva meningen. Jag tror att ju fler liv som kan leva på denna jord och leva värdigt, desto bättre. Jo, jag ser det som ett självändamål.
Och jag tycker vårt ansvar är att nu se till att barnbarnen har möjlighet att bli fler.
Om de inte vill det är det deras sak. Vad människor beslutar om 100 år kan inte vi bestämma.
Men det är vår sak att ge dem rätten och möjligheten att välja.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.