Hon konstaterar att en fallskärm är en del i den löneförhandling som gjorts mellan arbetsgivare och arbetstagare. Den innebär oftast att man har en eller ett par årsinkomster om man får gå.
– Ju högre fallskärm, desto bättre förhandling har arbetstagaren gjort, sammanfattar hon.
Finns en gräns
VD:ar som byts ut för att de inte levererar tillräckligt får ut sin fallskärm ändå. Men det finns en gräns:
– Vid ekonomiska oegentligheter betalas självklart ingen fallskärm ut, säger Åsa-Pia Järliden Bergström.
Hon menar att man dessutom kan fundera över de höga löner som utgör grunden för ett fallskärmsavtal. LO jämför varje år hur det är med den ekonomiska elitens löner i jämförelse med en industriarbetarlön. Skillnaden ökar, i dag är den högre än någonsin, en VD i ett stort bolag tjänar 59 gånger så mycket som en industriarbetare.
– Det är svårt att säga vad som är rimlig ersättning, men absolut inte 59 gånger. När det var som jämnast på 80-talet skiljde det nio löner, säger Åsa-Pia Järliden Bergström.
Behöver ta risker
För en svensk VD i ett storbolag är det inte lätt att jämföra med vad andra med samma position har för ersättning.
– Det finns kanske ett 50-tal att jämföra sig med, hade det funnits fler hade det också varit lättare att sätta en rimlig nivå på fallskärmarna, konstaterar Åsa-Pia Järliden Bergström.
De riktigt höga ersättningarna finns i de stora bolagen, medan man inom offentlig förvaltning, exempelvis för en generaldirektör, har mer återhållsamma direktiv. Där ska löner inte vara lönedrivande.
På frågan om varför man får fallskärm även om man misslyckas menar Åsa-Pia Järliden Bergström att en VD för det allra mesta gör det hen anser vara bäst för företaget. Det kan vara svårt att peka ut ett konkret misslyckande, och att som VD ständigt vara orolig för den egna ekonomin om man får sparken kan bli begränsande i arbetet – en VD behöver våga ta risker.
Trygghet är bättre
Men fallskärmar för alla är ingen bra idé, enligt Åsa-Pia Järliden Bergström.
– Inom LO vill vi ha avtal som ger trygghet i anställningen, det är säkrare, bättre och tryggare än att vi alla har fallskärmar och osäkra jobb.
Har du en egen ekonomifråga du vill att Dagens ETC ska reda ut? Mejla i så fall till: rebecka.bohlin@etc.se