Alf Solander, rektor på Tumba gymnasium, beskriver situationen på skolan i början av tiotalet som orolig, stökig och med låga studieresultat. Som den största skolan i kommunen, med 1300 elever, har Tumba gymnasiums utvecklingsresa därför en stor påverkan på statistiken. Arbetet med att vända gymnasiets negativa utveckling har pågått länge och började med att personalen kom fram till en skolpolicy.
– Den handlar om vi ska uppträda som vuxna och elever på skolan och att vi alla har samma ansvar, rättigheter och skyldigheter. Det handlar om att det är lärare som bestämmer i klassrummet och att det ska vara en schysst attityd, berättar Alf Solander.
Inte som friskolor
För kommunen har stabilitet och långsiktighet varit ledord.
– Vi har haft stabila skolledningar på plats under de senaste åren och har hela tiden försökt arbeta med att ha så stabila organisationer som möjligt, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande för utbildningsnämnden.
Han understryker det långsiktiga arbetet som nyckeln till framgång.
– Jag tror inte att det finns en ’quick fix’. Det handlar om att jobba långsiktigt, målmedvetet och att säkerställa att man har det systematiska kvalitetsarbetet på plats, säger han.
Alf Solander tycker också att Botkyrka kommun har gett dem goda ekonomiska förutsättningar för skolverksamheten.
– Det ska kommunen ha cred för. Det gäller att bygga upp en schysst ekonomi, för annars har man inte råd med stödfunktioner med mera, säger han.
Alf Solander drar även en parallell till friskolekoncerners verksamhet.
– Det är inte så vi har några aktieägare som rycker våra pengar. En kommunal skola som är välfungerande och bra, som har ett starkt elevtryck, har ju förutsättningar att bygga upp en bra ekonomi eftersom pengarna stannar i organisationen. De försvinner ju ingenstans.
Många från andra kommuner
Men det är bara 39 procent av de gymnasielever som studerar i kommunens skolor som är folkbokförda i Botkyrka. Många söker sig till skolor utanför Botkyrka och det tror Alf Solander beror på det tidigare dåliga ryktet.
– I och med att exempelvis Tumba gymnasium hade så dåligt rykte runt 2013, 2014 så fanns det ett motstånd bland föräldrar i Botkyrka att släppa sina elever till oss. Men det dåliga ryktet fanns ju inte grannkommunerna, de hade ingen detaljkoll, säger han.
Resultaten i SKR:s undersökning visar att gymnasieeleverna som är hemmahörande i Botkyrka, men studerar utanför kommunen, placerar sig under det nationella genomsnittet på flera områden. Andelen elever som tar examen från yrkesprogrammen inom tre år är 66 procent och den genomsnittliga betygspoängen är 13,8.
– Vi ser ju att för de elever som går i våra gymnasieskolor går det bättre än vad det gör för de elever som inte pluggar i våra gymnasieskolor. Så vår uppmaning är hela tiden att välja Botkyrka. Och det gäller Botkyrkabor i synnerhet, säger Emanuel Ksiazkiewicz.
Alf Solander hoppas att stabiliteten ska hjälpa Tumba gymnasium att fortsätta utvecklas.
– Om du tänker dig en blåval ute till havs. Om den stannar upp så dör den av syrebrist, den måste röra sig framåt i sakta mak för att överleva. Det är ungefär så jag ser på skola och skolutveckling. Det måste röra sig framåt, men det måste göra det på ett organiserat och kontrollerat sätt så att den ständigt blir lite vassare, säger han.