En knapp vecka senare åkte kungavännen på en för gemene man närmast obegripligt stor skattesmäll, när förvaltningsrätten dömde Björn Savén och en rad andra partners i riskkapitalbolaget IK Investment Partners att betala 500 miljoner i skatt och 160 miljoner i skattetillägg på odeklarerade vinster.
Skatteverkets utredning – som bjuder på upplysande och politiskt explosiv läsning – visar att Björn Savén och IK slussat miljardbelopp från fonder på skatteparadisön Jersey till ljusskygga brevlådeföretag på Brittiska Jungfruöarna, via ett intrikat upplägg som påminner om de som avslöjats genom Panamadokumenten. Allt för att till varje pris betala så lite skatt som möjligt, och helst ingen alls.
Skatteverket har nystat i riskkapitalisternas skatteplanering under flera år. Först gick man in för att beskatta de vinstrelaterade arvodena (carried interest) som inkomst av tjänst i stället för inkomst av kapital, vilket medförde en betydligt högre skatt än vad riskkapitalisterna betalat. Men de anklagades välarvoderade toppjurister lyckades förhala processen och hitta luckor och formaliafel i granskningen.
Försökt smita undan helt
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Skatteverket åkte sålunda på däng i högre instans, tvingades byta taktik och har nu beskattat arvodena som tjänsteinkomst enligt reglerna för fåmansföretag (3:12-reglerna). Och även om domen lär överklagas är det ett steg framåt.
Det bör påpekas att Björn Savén & co inte betalat ett rött öre i skatt på vinsterna. Björn Savén har försökt smita undan helt och är skyldig knappt 400 miljoner för åren 2008-2012. På grund av Skatteverkets miss slipper han dock betala 445 miljoner för 2006-2007.
Hur som helst har vi att göra med en av landets största skattemyglare. Och samtidigt en man som byggt en betydande del av sin förmögenhet på skattemedel.
Attendo har börsnoterats
För tio år sedan köpte Björn Savéns IK vårdkoncernen Attendo. Han hade redan ägt företaget – som då hette Svensk Hemservice – en vända i början av 90-talet, men avyttrat det hela inom ett par år med rejäl vinst. Björn Savén fick smak för välfärd och satsade omedelbart pengar i den köp- och sammanslagningsorgie som resulterade i Carema. Efter några år riktades dock åter blicken mot Attendo, som mognat till en kassako. Med IK vid rodret väntade ytterligare expansion, samtidigt som personalen bantades och vinsterna skenade. Genom så kallade aktieägarlån (räntesnurror) skyddades också rörelsevinsterna – ca 4 miljarder 2007-2013 – från skattmasen.
Nu har Attendo börsnoterats, och IK börjat inhösta vinsterna.
Utöver det har Björn Savén köpt och sålt bolag i en rasande takt i snart tre decennier. Hela tiden med en sällsynt förmåga att smita från allt samhälls-ansvar.
Vilket han förstås inte är ensam om. Ansvarslöshet är snarare ett utbrett karaktärsdrag inom en finansaristokrati som blivit ett modernt skattefrälse. Det framgår inte minst av Panamapapperen, som i sig bara visar en skärva av helheten.
”Det finns ett ansvar”
Samtidigt som domen föll mot Björn Savén stod det också klart att Investor, det Wallenbergägda maktbolaget, använt sig av otillåtna räntesnurror för att minimera skatten i sina dotterbolag. Och att man nu krävs hundratals miljoner av Skatteverket.
Alecta, en av de pensions-förvaltare som äger aktier i Investor, uttryckte vad en överväldigande majoritet av allmänheten nog anser om skattefifflet: ”För att vara en god samhällsmedborgare så måste du betala de skatter och följa de regelverk som gäller. Det finns ett ansvar för såväl företag som är verksamma i Sverige som i andra länder att vara med och bidra till samhällsutvecklingen.”
Det är lätt att instämma. Och dags att se till att fler tar sitt ansvar.