Tidningen Arbetet har gått igenom de 41 företag som hittills har anslutit sig till Arbetsförmedlingens nystartade arbetsmarknadspolitiska program Rusta och matcha. En nykomling är det amerikanska välfärdsföretaget Maximus, som har startat kontor på flera håll i landet.
Bolaget är en av de största privata välfärdsaktörerna i USA och omsätter nästan 30 miljarder kronor, skriver Arbetet. I hemlandet har Maximus mött kritik för låga löner, dåliga arbetsvillkor och för att försöka undvika kollektiva förhandlingar och har kritiserats offentligt av bland annat demokraten Bernie Sanders.
I Sverige startade det amerikanska bolaget i november 2019, under namnet Maximus Sweden AB.
Utöver Maximus har ytterligare ett internationellt företag anslutit sig till arbetsförmedlingens program Rusta och matcha. Det är australiensiska Asuria som startat kontor i Västerås och Karlshamn.
Nya programmet mer lönsamt
Martin Kruse, verksamhetsområdeschef på Arbetsförmedlingens upphandlingsenhet, tror att det är reformen av Arbetsförmedlingen som lett till att fler företag etablerar sig just nu. Att fler arbetslösa framöver kommer att få hjälp från privata företag gör att internationella företag anser att det är värt att etablera sig i Sverige, säger han till Arbetet.
En annan faktor är pengar. Det nya programmet Rusta och matcha ger mer pengar till de företag som hittar jobb åt sina klienter än föregångaren Stöd och matchning.
– Det här är aktörer med stor erfarenhet att få folk i arbete, säger Martin Kruse till Arbetet.
I Sverige har Maximus tecknat kollektivavtal och vd Anne Buckard skriver i en kommentar till Arbetet att man följer arbetslagstiftningen i de länder man verkar i och i många fall går längre för att skapa en god arbetsmiljö.
Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, menar att kollektivavtalet minskar risken för att företaget ska agera på samma sätt i Sverige som det gjort i USA.
– Har företaget kollektivavtal finns det bättre möjlighet och bättre verktyg att föra dialog. Både inom kollektivavtalsområdet med arbetsgivaren, men också med arbetsgivarorganisationen som står upp för kollektivavtalets intention och för en dialog med sina medlemmar om en sund tillämpning av den partsavsikt som fanns när kollektivavtalet träffades, säger Markus Furuberg till Dagens ETC.
Har ni haft någonting med Maximus att göra hittills?
– Inte ännu så länge. Men vi har många medlemmar som jobbar inom Arbetsförmedlingen och i de upphandlade företagen av Arbetsförmedlingen. Det är både nya och etablerade företag och vi tycker att de ska ha kollektivavtal. Det är oerhört viktigt att medlemmarna kan organisera sig och att det välkomnas av arbetsgivaren.
Har ni extra koll på ett företag som Maximus, som kommer med ett visst bagage?
– Vi tänker att vi måste jobba med organisering. Vi vet att den svenska modellen som vi har i dag är framgångsrik, även vid internationella jämförelser. Det är en bra flexibel modell, men det bygger på en organisering både på arbetsgivarsidan och på den fackliga sidan. Vi tillsammans med andra fackförbund måste fortsätta att organisera arbetsmarknaden också på de här företagen.
Så nu ska ni ut och värva medlemmar?
– Absolut!