Trots att svenska folket upprörts över en rad skandaler runt vinster i välfärden, som Caremaskandalen, Lex Pysslingen och JB-konkursen finns ingen majoritet i riksdagen för att stoppa dessa vinster.
– Att privata företag inom välfärden kan gå i vinst är en ren politisk fråga. Vi tillåter det – därför är det möjligt. Ännu finns ingen majoritet i riksdagen för att ändra på det, säger Torbjörn Dalin, chefsekonom på Kommunal.
Kapar kostnader
Välfärdsföretagen och kommunerna har alla samma peng att röra sig med. Det som gör att privat välfärd kan gå med vinst är att de kan kapa kostnader.
– Man kan skära ner på kostnaderna på olika sätt. Ett är om du har en bättre affärsidé, alternativet är att man skär ner på personaltätheten. Det går även att plocka bort sådant ur verksamheten som kräver mer resurser. Om en privatägd skola tackar nej till elever med stort behov av stöd och hjälp är det lättare att bedriva verksamheten med få lärare, säger Torbjörn Dalin.
Kritik mot vinstintresset
Den precisa siffran på vad skolans vinst kostar skattebetalarna är inte enkel att räkna ut.
– Ett korrekt sätt att titta på detta är svårt med tanke på eventuella bufferts eller pengar som kanske skulle gått till vård och omsorg men istället går till privata företag. Men en ungefärlig siffra är att omkring fem miljarder kronor av skattebetalarnas pengar plockas ut i vinst, konstaterar Torbjörn Dalin.
Medan förespråkarna hävdar att vinstsystemet ökar valfriheten, finns en motsättning. Den främsta invändningen mot vinster i välfärden är att det handlar om gemensamma skattemedel, inte eget investerat kapital, som plockas ut i vinst, istället för att förbli i verksamheten.
Kritiker anser dessutom att kvaliteten på välfärden kan bli sämre om företagen prioriterar större vinst.
Stefan de Vylder, nationalekonom, ifrågasätter vinstdrivna företag inom välfärden.
– Aktiebolag har enligt aktiebolagslagen som mål att gå med vinst och ge utdelning till aktieägarna. Gör de inte det kan de bli stämda av aktieägarna. Vilket i och för sig är ovanligt men det kan hända. Konkurrens kan vara bra. Men den snedvrids av aktiebolag som strävar efter maximal vinst och som lätt kan skatteplanera. Detsamma gäller vinst – det kan vara bra, om överskotten plöjs ned i verksamheten, säger Stefan de Vylder.