– En person påverkar sitt liv men också de andra människorna som deltar i det livet. Man påverkar socialt, i samtal, i att visa exempel och i att faktiskt göra en liten insats konkret. Så det är väl bättre att vända på frågan. Hur stor påverkan har jag om jag inget gör? Och då blir svaret nog noll.
Vilka är de största problemen med ekonomisk ojämlikhet?
– Ojämlikhet gör att vi diskuterar fel fråga hela tiden: Varför är det så orättvist? Istället för att vi diskuterar hur vi tillsammans kan göra livet bättre. Ojämlikhet drabbar individen ekonomiskt men också hälsomässigt, livslängd till exempel. Sen skapar ojämlikhet ett samhälle där människans största styrka, vår sociala empati och kollektiva kraft, förstörs av rädsla, girighet och revanschism.
Vad är det första jag bör göra?
– Har du pengar på banken så flytta dem dit de gör nytta istället. Har du stora utsläpp som du inte kan investera bort så klimatkompensera. Har du inga pengar så handlar valet nog mer om att välja de klimatkloka valen i vardagen.
Vad måste göras av alla oss gemensamt?
– Det gemensamma bygger på det vi gör var och en. För att skapa jämlikhet måste vi slåss för den också i den egna vardagen. Samma med klimathotet. Inget skapas om vi inte skapar det genom att göra.
– Sen förvandlas dessa saker till politiska krav och skapar rörelser. Men det går sällan från andra hållet. Utan vår aktivitet blir all politik bara administration.
"Åtta mål för en bättre värld"
Förenta nationerna har satt upp åtta mål för en bättre värld. Det handlar om mätbara mål som syftar till att göra livet bättre för världens fattiga. Mycket i målen är sådant som kräver åtgärder på nationell och internationell politisk nivå, men det finns också mycket som FN anser att alla individer kan bidra med. Här är några konkreta tips:
Skaffa dig kunskap
Om du vet vad som orsakar orättvisor kan du enklare arbeta för att förändra dem.
Ta del av ansvaret
Det är vi i de rika länderna som förbrukar mest energi och har livsstilar som tär mest på jordens resurser. Lär dig mer om hur du kan minska din klimatpåverkan.
Gå samman
Hitta andra som är engagerade, gå samman och arbeta för förändringar. Du kan till exempel bli medlem i en organisation – eller starta en egen.
Ta ställning
Skriv under namninsamlingar för frågor du tycker är viktiga. Var med på seminarier, möten och delta i kampanjer. Skriv insändare till tidningar eller starta en insamling.
Påverka makthavarna
Kontakta politiker genom att skriva brev, skicka e-post eller ringa upp dem. Berätta vad du vet, säg vad du tycker och föreslå lösningar för att förbättra situationen.
Fråga och ställ krav
Se till att din skola, arbetsplats eller affär köper in rättvise- och kravmärkta varor. Ta reda på var dina pensionspengar är investerade. Om vi som ägare ställer krav kan våra investeringar bidra till en rättvis och hållbar utveckling.
Källa: UNDP, FN:s utvecklingsprogram