”En kommentar av den tidigare S-ministern Leif Pagrotsky, om Alliansens utförsäljningar av statliga bolag, gnager i bakhuvudet. Han sa något i stil med ’att sälja ut bolagen är lika intelligent som att sälja huset och ta in på hotell’. Så, min fråga är alltså hur mycket avkastning Sverige gått miste om som följd av Alliansens utförsäljningar. Och, vad kunde de resurserna använts till? Hade vi haft råd med barn, gamlingar och invandrare?”
Så lyder veckan ekonomifråga.
En rapport från den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden konstaterar att Alliansen sålde ut bolag till ett värde av 171 miljarder kronor mellan 2006 och 2018. Bland bolagen kan nämnas Telia, Nordea, Apoteket och Vin & Sprit.
Rena förlustaffärer
Enligt rapportförfattarna handlade försäljningarna mer om ideologi än ekonomi eftersom det i de flesta fall var rena förlustaffärer. Alliansen verkade ha ”en ideologisk övertro på marknaden som inte går att försvara från en nationalekonomisk bedömning”, bedömer rapportförfattarna.
Försäljningen av Nordea och Telia är de två sämsta affärerna enligt rapporten. Nordea såldes till underpris och staten gick miste om mellan 9 och 12 miljarder kronor då Nordea såldes. Utförsäljningen av Nordea beräknas ha minskat statens finanser med mellan 654 och 976 miljoner under åren 2011 till 2017. Försäljningen av aktieposter i Telia ledde till försvagade landets finanser med nästan sju miljarder på tio år mellan år 2007 och 2017.
Riksrevisionen har också kritiserat försäljningen av Nordea för att regeringen inte anlitade oberoende finansiella rådgivare inför försäljningen. De tycker också att regeringen brustit i uppföljning och utvärdering av affären.
Mer än kronor och ören
LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström tycker att det går att jämföra de betydande förluster staten gjort på utförsäljningen av statliga bolag med de satsningar på sju miljarder som regeringen ska göra på välfärden för att få ett perspektiv. Hon menar att när det handlar om verksamheter som Arbetsförmedlingen och Apoteket handlar det dessutom om mer än kronor och ören.
– Det är verksamheter som staten måste garantera och vi ser ju diskussionen om apoteksutförsäljningen och vad det har inneburit för leveranser av läkemedel i vissa perioder. Och när det gäller Arbetsförmedlingen ser man också hur svårt det kan vara för en mångfald av privata aktörer att garantera den här typen av verksamhet, säger Åsa-Pia Järliden Bergström.
Hur mycket kostar då barn, gamla och invandrare? Som räkneexempel kan anges att under 2017 uppgick de totala kostnaderna för grundskolan till 115 miljarder kronor enligt Skolverket. Äldreomsorgen kostar ungefär 140 miljarder för Sveriges alla kommuner per år och en genomsnittlig flykting kostar 74 000 kronor per år.