För vända ska det ju.
När frågan går till politiker så gör de som de brukar och håller korta tal om att göra det de alltid säger. Magdalena Andersson (S) hävdar att kassan är fylld och att man med sparpolitiken fått ihop pengar för att nu kunna agera. (I själva verket är kassan mindre eftersom sparpolitiken skapat en massarbetslöshet som kostar enorma miljarder.) Ulf Kristersson (M) går snabbt ut och kräver kraftigt sänkta skatter.
Ingen verklighet kan förändra de där parollerna.
Men vad är det då egentligen som händer vid en kris?
Börsen är inte verkligheten
Det viktigaste att förstå är att börsen inte på något sätt speglar verkligheten. Den speglar bara hur mycket pengar som skjuts in i den verksamheten. Vädligt ofta sägs det handla om psykologi. Alltså att börshandlare agerar utifrån vad de gissar att andra börshandlare ska göra. Resan neråt på aktievärdet beror då på brist på optimism eller personers oro. Politikens uppgift blir då att ”ingjuta hopp”.
Det här är en farlig förenkling. Idag är våra börser, inte bara aktiebörsen utan i princip alla handelsplatser där värdepapper säljs, robotiserade. Det är algoritmer som styr den snabba handeln. Det är därför man lagt in tillfälliga handelsstopp på börser när den börjar rasa, vilket gjordes i USA i veckan. En algoritm har inga psykologiska problem, den följer i mikrosekunder andra robotars köp och sälj aktivitet. Faller kursen säljer den tills programmets algoritm säger köp eller tills andra robotar börjar köpa. Och eftersom det går oerhört snabbt kan ett företag som varit värt 100 miljarder plötsligt säljas för 50 miljarder några timmar senare.
Enkel att manipulera
Det är det här som gjort att börsen varit så enkel för politik och stora aktörer att manipulera sedan finanskrisen 2008. Oberoende om det är Donald Trump som tvingar den amerikanska centralbanken att sänka räntan eller om det är den europeiska centralbanken som skickar in nytryckta miljarder i finanssystemet så är det ett spel på de automatiska reaktionerna från robotarna vi ser.
Och det som kan gå fel är egentligen bara om det i verkligheten pågår något annat som stör modellerna. Säg ett oljepriskrig mellan Saudiarabien och Ryssland. Att börsen påverkas snabbt är då för att robotarna ser att oljepriset hamnar långt under den nivå amerikansk frackingindustri klarar.
Även om finansmarknaden skickar in ännu mer pengar måste algoritmerna göras om för att inte det låga priset ska slå ut värderingarna.
Börsens styrs av pengaflödet och matematiska modeller, inte av vad människorna gör i verkligheten.
Slutsatsen är enkel. Det är fullständigt fel att avgöra vad vi ska göra utifrån börsens rörelser. Det bara ökar krisen.
Corona är inte orsaken
Kina införde plötsligt en tillfällig lag om att konkurser förbjöds. Detta i virusets skugga. Kina har en ekonomi som vi tror handlar om megaföretag men i själva verket är runt två tredjedelar lokala små företag. Och små företag drabbas hårt när ekonomin tvärbromsar eftersom de saknar kapital för att överleva i väntan på nya ordrar. Beslutet betyder att staten tvingas garantera bolagen (via bankerna) så att verksamheten kan fortsätta trots akuta förluster.
Det här kan mycket väl bli världens största förstatligande i praktiken. Större än det Europas och USA:s myndigheter gjorde när man räddade finansmarknaderna, då bankerna och storföretagen var nära konkurs.
Men i grunden är det inte viruset som är problemet. En ekonomi som utgår ifrån verkligheten kan ju både bromsa och gasa. Det är bara om ekonomin utgår ifrån hur kapitalägandet ska värderas timme för timme som förändringar blir panik och skapar konkurshaverier.
Det som Kina gör är att försöka låta verkligheten, behovet av företag och jobb, styra över finanspaniken. Om vi istället hade en ekonomi som utgick ifrån långsiktighet skulle det inte behövas. Men det här är en viktig uppmaning till andra länder.
Det som var det stora felet 2008 var att världens rika stater räddade banker och finansfurstarna, inte de anställda eller de som privat satt med usla lån för bostäder.
Vill vi undvika företagskrascher i Sverige bör småföretagarorganisationer uppmana regeringen att följa det kinesiska exemplet. Och ska vi hindra en bostadskrasch gör vi det enklast om staten går in och garanterar bostadslånen så att bankerna inte börjar jaga löntagarna med krav på säkerheter för bostäder, som de inte har.
Pensionerna driver på
Det kanske farligaste i dagens situation är att det är pensionspengarna som är motorn i finansekonomin globalt. Våra pensioner ligger på börserna och andra handelsplatser. Vill man prata psykologi är en halverad pension på grund av börskrasch inte den rätta medicinen. Det spel med pensionspengarna som pågår är smutsigt och farligt. Det handlar om investeringar i smutsiga företag, om fondplaceringar i skatteparadis (även AP-fonderna har pengar på Caymans) och om statsobligationer som riskerar att handlas till nya minusräntor.
Allt det här pensionsspekulerandet är spännande dramatik för medier och ger möjlighet till låtsas utspel från politiken för att ”visa ansvar”.
Men i själva verket styrs inte våra pensioner av det här.
Pension är skatt på de som arbetar idag, det enda som verkligen höjer eller sänker pensioner är om vi har massarbetslöshet eller inte. Det går inte att spekulera fram en högre pension för löntagarna, det kan gå för enskilda, men absolut inte för alla.
Pension betalas av de som jobbar idag och går alltid till de som slutat arbeta. Det är alltså en politisk fråga och handlar om en omfördelning över åren.
Så paniken för pensionen är onödig. Istället bör den kraften användas till att förändra politiken och hur vi fördelar inkomsterna i samhället.
Vad kan du göra?
Det är lätt att få panik när rubrikerna skriker och fallande diagram visas. Men för en privatperson är de här skeendena något som man mer får ställa in sig på att bara vänta ut. Om man aktiespekulerar själv är det bästa att göra det månadsvis. Då är man med både i ned- och uppgångar. Och vad man än gör bör man akta sig för råden om att nu är det köpläge. De råden ges nämligen av människor som vill skapa köplägen för sina egna spekulationer. Om tillräckligt många tror på dem så kan de kanske casha in och hoppa av innan det faller igen.
Den som har egna resurser bör spara i sådant som är verkligt och håller över lång, lång tid. Bostäder man själv bor i och ska fortsätta bo i. Mark. Solceller, helst på eget hus, annars hos andra. Skog.
Men det bästa sparandet är givetvis att minska sina utgifter så mycket man kan. Om du måste ha bil är det till exempel bättre att investera i en elbil än att lägga pengar på börsen. Då minskar du dina kostnader på lång sikt.
Det som sker med den globala spekulationsekonomin är inget som måste ske, hur mycket man än påstår det från analytiker och bankernas experter. Det här är en politik som flyttar pengar från de många till de få, som skapar dessa kriser. De flesta rika tjänar faktiskt mer efter krisen än förut. Ja, de har blivit färre, men summorna är ändå högre.
Det här vet naturligtvis de som propagerar för denna avreglerade ekonomi. I veckan berättade Dagens Industris ledarsida att det nu var dags att ifrågasätta de ständiga bonusarna i finansmarknaden, som de menar driver på spekulationen.
Det har de givetvis rätt i. Förbjud bonusar.
Men det är bara toppen på isberget.