– Vi är marknadsledare och ligger längst fram inom digital vård i hela Europa, vilket kanske inte alla i Sverige vet. Men vi och många andra tror samtidigt att vi bara har börjat vår tillväxtresa, det finns otroligt många fler patienter som vi fortfarande inte hjälper, sa han till Dagens Industri.
Ett drygt år senare är läget ett annat. Kry menar visserligen att de fortfarande har alla möjligheter att växa, och att de ska göra det, men för första gången växlar de nu ändå ner. Runt hundra medarbetare varslas. I ett skriftligt uttalande motiverar Johannes Schildt det bland annat med en svajig finansmarknad som de måste förhålla sig till. Eller som det heter på ekonomispråk, de måste ”navigera på en volatil global finansmarknad”. Jonas Beltrame-Linné, presschef på Kry, utvecklar:
– Vi går från en högkonjunktur på väg in i en lågkonjunktur, vi har inflation och räntehöjningar. Så ser läget ut. Det som sker nu är att marknaden förändras, och då behöver vi gå mot lönsamhet snabbare, säger han.
Aldrig gått med vinst
Just lönsamhet har Kry aldrig nått. I takt med att omsättningen har ökat, har också förlusten ökat. 2020 uppgick den till drygt 800 miljoner kronor före skatt. Men så länge riskkapitalbolag och andra investerare tror att utveckligen kommer att vända, och därmed är villiga att pytsa in pengar, har Kry kunnat fortsätta växa trots det. En orolig finans- och kapitalmarknad minskar dock investeringsviljan. John Lapidus, forskare i ekonomisk historia som länge forskat om vården och den svenska välfärden, menar att det som nu händer visar på sårbarheten hos bolag som Kry.
– Nya förutsättningar på världsmarknaden gör att värderingen av bolaget riskerar att sjunka. Det blir väldigt märkligt när det är möjligheten att få in kapital som styr ett vårdbolags verksamhet. Det här visar hur vården har blivit som vilken vara som helst, något det kan spekuleras kring, säger han.
Enligt Kry är de som varslas nu medarbetare på huvudkontoret, och inte personer som arbetar med direkt vård. John Lapidus ser ändå en risk att neddragningar kan gå ut över vården.
– Det här är ett företags vars värde byggs på en framtida vinst, de måste visa på stark tillväxt, och så småningom måste de vara lönsamma. Nu när världsekonomin förändras måste de plötsligt visa på lönsamhet mycket snabbare, för det krävs av investerare. Det klart att den pressen kan påverka vården i förlängningen. Antingen genom att de faktiskt också får dra ner på vårdpersonal, eller att kvaliteten blir lidande.
Riskerar krasch
Även Lisa Pelling, statsvetare och chef för Arena idé, tycker att det är problematiskt att ett vårdbolag är beroende av finans- och kapitalmarknaden.
– Nätläkarbolagen har expanderat väldigt snabbt, men så fort världsekonomin sätts i gungning riskerar de upptrissade förväntningarna att krascha, och då får de problem eftersom de inte har en verksamhet som är lönsam på riktigt, säger hon.
En vanlig kritik mot de digitala vårdbolagen är att de tar de lättaste patienterna, och att de mer vårdkrävande hamnar hos vårdcentralerna. Det samtidigt som regionerna betalar ersättning till nätläkarbolagen för varje patientbesök de har, en ersättning som är lika hög oavsett hur krävande patienten är. Just Kry har också fått kritik för sin marknadsföring, för att människor uppmanas att söka vård trots att de bara har en förkylning. Lisa Pelling tror att den typen av vård kan öka nu.
– När kravet på lönsamhet ökar är risken att de blir mer desperata, att vård ges trots att det inte finns evidens. Jag tycker att det här, och sårbarheten för vad som händer på marknaden och i världsekonomin, visar varför aktiebolag inte hör hemma i välfärden, säger hon.
”Vågat gå före”
Kry själva ser det inte som ett problem att världsekonomin påverkar deras ekonomiska situation. Snarare som något högst naturligt.
– Vi är ju alla beroende av sådant som konjunktur och räntor. Jag tror att väldigt många nu behöver se över hur man spenderar sina resurser. Vi är en av de första i Sverige som har tagit det här beslutet, som vågat gå före, säger Jonas Beltrame-Linné.
Ni har växt väldigt snabbt, och dessutom gjort flera uppköp de senaste åren. Har ni växt för snabbt?
– Nej, det har varit en medveten strategi. Men när marknaden nu förändras behöver vi ta höjd för det. Nu satsar vi på vård, och mindre på annat som digital utveckling.
Om ekonomin fortsätter nedåt, kommer ni få dra in på vårdpersonal då?
– Vi tar höjd för det här nu, och ser till att sätta oss i en bra position framåt. Kry är i en väldigt stark position, vi växer i både Frankrike och Storbritannien, och bygger fler vårdcentraler i Sverige. Det är där vi vill fortsätta satsa nu, men inte på nya marknader i nya länder.