Nu ser Vänsterpartiet en chans att återföra fastigheterna i offentlig ägo. Partiet vill att regeringen snabbutreder en statlig förköpsrätt av SBB:s samhällsfastigheter. Bolaget äger idag runt 750 fastigheter för offentlig verksamhet, som domstolar, polishus, äldreboenden, skolor och sjukhus.
– Vi har spekulanter som har köpt upp fastigheter som används för offentlig verksamhet och som fortsätter att göra det, men istället då som hyrda från de här aktörerna. Nu ser vi att en av de här aktörerna har väldigt stora problem eftersom man har haft en spekulativ affärsmodell. Och då är det ju viktigt att det offentliga har en möjlighet att få tillbaka de här fastigheterna, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati.
– Att sälja ut de här lokalerna och hyra tillbaka dem, det är ju helt orimligt. Det är ytterligare ett sådant där sugrör från skattemedel ut till kommersiella aktörer som vi behöver täppa till, lägger han till.
Ingen räddning för Batljan
Vänsterpartiets förslag innebär att fastigheterna kan komma att säljas till staten för marknadspris. Genom att ge staten förtur skulle en eventuell budgivning förhindras, och därmed också förhindra att SBB:s ägare gör stora vinster på försäljningarna, säger Ali Esbati.
– Det vore dumt om det skulle ske på ett sätt som är en stor bail-out, det vill säga att man genom offentliga medel berikar de här ägarna en gång till. Det får inte bli så att de får komma loss från sitt predikament med hjälp av att staten strör en massa pengar över dem, säger han.
Ali Esbati jämför den föreslagna modellen med den hembudsrätt som idag finns för hyresgäster som bildar bostadsrättsförening. Om en fastighetsägare vill sälja en fastighet ges idag föreningen möjlighet köpa fastigheten till samma pris.
Beslut före sommaren
Med hjälp av en utredning som tillsattes av den förra regeringen och som redan ligger på bordet hoppas Vänsterpartiet att ett nytt regelverk kan gå undan.
– Det är en väldigt snäv tidsplan, men det är inte alls orimligt om man tänker på snabba ageranden i samband med till exempel pandemin. Det här handlar inte om att ta fram en jätteomfattande lagstiftning, det viktiga här är att kunna agera så att det finns en tillämplig lagstiftning, säger Ali Esbati.
Om frågan prioriteras kan riksdagen ta ett beslut redan före sommaren, säger han. Men det kräver att man får med fler partier på tåget.
– Det här vore en väldigt rimlig sak att vara enig om i den rödgröna oppositionen. Men det är också svårt att se exakt hur man ska argumentera från högerhåll för att man inte ska ha en lösning på plats där man kan göra detta med hjälp av marknadsmekanismer, säger Ali Esbati.
”Säkerhetsaspekten viktig”
Även Miljöpartiet tycker att en statlig förköpsrätt av SBB:s samhällsfastigheter är en god idé. Det säger Janine Alm Ericson, partiets talesperson för ekonomi, bistånd och jämställdhet.
– Vi tycker att det är ett intressant förslag. Så som situationen nu har utvecklat sig så behöver vi från politiken kunna komma in och se om det finns något att göra. Och här har ju Vänsterpartiet lagt ett bra förslag, säger hon.
Säkerhetsaspekten kring samhällsfastigheter har blivit allt viktigare, säger hon.
– Det har visat sig att det inte var en bra ekonomiskt affär för de kommuner som har sålt sina fastigheter och sedan hyrt tillbaka dem. Det dränerar välfärden i en tid när välfärden behöver stora tillskott från staten för att upprätthålla den verksamhet som man nu har. Det här är fastigheter som är väldigt centrala för att man ska kunna utföra sin verksamhet överhuvudtaget, säger hon och lägger till:
– Vi ser också att säkerhetsaspekten blir allt viktigare. Som situationen ser ut idag så behöver vi tänka säkerhet i väldigt mycket högre utsträckning än vad vi har behövt förut.
Hur ska något liknande förhindras i framtiden? SBB är ju inte ensamma om att äga samhällsfastigheter.
– Jag hoppas att det blir en diskussion i politiken om vad utförsäljningarna av vårt gemensamma innebär både på kort och på lång sikt. Vi har ju nu ett flertal erfarenheter där man ser att det som först har verkat vara en bra affär på sikt verkligen inte blir det, säger Janine Alm Ericson.
Socialdemokraterna har valt att inte kommentera Vänsterpartiets förslag. Dagens ETC har även sökt de tre regeringspartierna Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Samtliga har valt att inte återkomma.