Frågan har aktualiserats sedan Hem & Hyra avslöjat att konsultföretaget Restate utfört tvivelaktiga metoder vid en ombildning av ett hyreshus i Stockholms förorten Rågsved. Företagets vd erkänner för tidningen att han låtit vänner kort före köpstämman skriva sig på adresser i lägenhetshuset, vilket är förbjudit enligt svensk lag och bidrog till att man fick majoritet för en ombildning till bostadsrättsförening. Clara Lindblom vill nu ha lokala och nationella åtgärder för att komma rätta med ombildningsfusk som är svårupptäckta på grund av bristande lagstiftning och kontroller.
Varför tycker du att genomförda ombildningar ska granskas i efterhand?
– Det går ju inte att häva köp i efterhand. Men syftet är att klarlägga om det förekommit brottslig verksamhet, och skynda på för en utveckling som ger drabbade en viss mån av upprättelse. Jag tycker man ska titta på de ombildningar som har gjorts senaste tio åren, vilket är preskriptionstiden för grovt bedrägeri.
Vad är anledningen till att det blivit så här?
– Det är den borgerliga majoriteten och Moderaterna i Stockholm som har initierat uppkomsten av dessa företag, eftersom de drivit på för utförsäljning av allmännyttan. Det har lett till konflikter bland hyresgäster som inte vill ombilda och som känner sig mobbade. Det här vill Moderaterna inte ta ansvar för.
Vad hoppas du att granskningarna ska leda till?
– Att lagstiftaren börjar titta på problematiken med ombildningskonsulter i en bransch som är helt oreglerad, vilket öppnar upp för skurkföretag som tar till kriminella metoder. Nationellt, vill vi att det införs krav på yrkeslegitimation precis som för mäklare. Sköter man inte sitt jobb ska man bli av med sin rätt till yrkesutövning. Vi vill också höja kraven för att en intresseanmälan ska kunna gå till en köpstämma kring ombildning. Det borde vara två tredjedelar av hyresgästerna och inte bara hälften som räcker i dag.
Polisanmäld för bedrägeri
Clara Lindblom berättar för Dagens ETC att hon även polisanmält Restates vd Patrik Rosén, vilket hon även gick ut med på Twitter.
– Jag har anmält honom för brott mot folkbokföringslagen och osant intygande. Jag förutsätter att polisen inleder en förundersökning om bedrägeri, han har ordagrant berättat om upplägget för tidningen.
I ett mejl till Dagens ETC svarar Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd för Moderaterna i Stockholms stad:
”Stadens kommunala bolag har strikta regelverk som omöjliggör den typ av skenaffär som påstås ha inträffat i Rågsved. Om detta är en gråzon i lagstiftningen är det regeringen som behöver utreda frågan närmare”.
Dagens ETC har sökt Patrik Rosén, vd för Restate, för en kommentar.