Efterlyst konkurskung gömde sig på Mallorca – fortsatte driva bolag i Sverige
Trots att Thony Norelli var internationellt efterlyst har han kunnat driva bolag i Sverige. I företagsgruppens styrelser satt en man som tidigare varit aktiv i ett Hells Angels-kopplat bolag.
Bild: Press/Sprinkle Media, Shutterstock, TT, Polisen, Dagens ETC (montage)
Dagens ETC
I dag inleds rättegången mot Thony Norelli, utpekad som hjärnan bakom det grova svindleri som kallas Systemhushärvan. Han har i tre år hållit sig undan rättegången, men han har samtidigt kunnat äga fjällhotell i Sverige.
Det var bland annat sociala medier-bilder på en ny flickvän som gjorde att spåren ledde till Palma, Mallorca. Där kunde spansk polis en lördag i augusti gripa en svensk affärsman misstänkt för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott, som sedan åtalet väcktes, har hållit sig undan rättegången. Thony Norelli, numera Johansson, har varit internationellt efterlyst sedan början av 2023 och beskrivs av de medåtalade som centralgestalt i bedrägeriet och i bolaget. Men har inte kunnat ställas inför rätta – förrän nu.
Tre år efter att åtalet väcktes inleds nu rättegången mot affärsmannen Thony Norelli för hans inblandning i den så kallade Systemhushärvan. Fyra personer har tidigare i år dömts för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott, efter att ha blåst upp fastighetsvärderingar och därigenom bolagets ekonomi, som egentligen var mycket svag. 300 småsparare som köpt aktier i bolaget förlorade sina sina insatser när bolaget gick i konkurs med ett underskott på fyra miljoner.
Foxtrot-kopplingar i Systemhus
Systemhushärvan har kopplingar till Foxtrot-nätverket. Den redan dömda vd:n agerade exempelvis i ett antal bolag tillsammans med den affärsman som brukar kallas för ”Greven”. En 36-åring från Strängnäs, som tidigare i år dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott och som bedöms ingå i Foxtrotnätverket. Den tidigare vd:n agerade bland annat bokförare i ett av hans bolag, vars bil användes i ett mordmål där en 17-åring sköt ihjäl en frisör i Haninge i vad som tros vara en felskjutning. Måltavlan tros ha varit en Bandidosman och uppdraget ska ha kommit från Foxtrot-ledaren Rawa Majid.
Fortsatt bolagsägande i Sverige trots efterlysning
I september lämnades Norelli ut till Sverige och häktades. Under häktningsförhandlingen uppgav han att han lämnat Sverige på grund av att han blivit ”jagad och terroriserad” av en journalist, som granskat hans affärer, vilket gjort att han inte längre kunde leva och agera i Sverige.
Men under tiden han har hållit sig undan har han visst kunnat agera i Sverige. Thony Norelli har enligt brittiska myndigheter, kontroll över bolaget Opertun PLC, som i sin tur via ett svenskt bolag äger samtliga aktier i ett antal svenska bolag. Ett bolag i Opertungruppen ägde bland annat det anrika Hotell Tänndalen, som man planerade att riva för att ge plats för ett 50-tal lägenheter. När Sveriges Radio 2023 avslöjade att moderbolaget kontrollerades av Thony Norelli, en efterlyst misstänkt ekobrottsling, såldes bolaget snabbt till ett närstående bolag.
Tidigare vd i HA-kopplat bolag i styrelserna
I styrelsen för flera av bolagen i Opertungruppen satt en 20-årig kvinna utan deklarerad inkomst, samt den tidigare vd:n för Active Works, ett företag som Uppdrag granskning 2021 avslöjade hade kopplingar till Hells Angels. Avslöjandet gjorde att företaget fick lämna ett stort vindkraftsprojekt i Härnösand. Mot slutet av 2023 lämnade de två ledamöterna styrelserna i Opertun-bolagen och styrelserna förblev tomma och inga årsredovisningar för 2022 lämnades in. Flera av bolagen försattes under maj och juni i år i konkurs och Dagens ETC:s genomgång av konkursbouppteckningarna visar att bolagen har skulder på totalt över 14 miljoner. Ett av bolagen, Opertun trading är ännu inte försatt i konkurs, men har skulder och har blivit föremål för tvångslikvidation, det vill säga att Bolagsverket kräver att företaget läggs ned, då det inte skött sina åtaganden.
Även sedan tidigare har Norelli många konkurser bakom sig. Enligt Västmanlands läns tidning ska det röra sig om ett hundratal bolag där han varit aktiv som sedermera gått i konkurs.
Thony Norelli förnekar brott inom ramen för Systemhus.
– Målet handlar om värderingar och det har inte förekommit några felaktiga värderingar. Om inte annat så är det revisorerna som har ansvar för det. Det kommer vi att utveckla under förhandlingen, säger Henrik Olsson Lilja, som är Thony Norellis försvarare.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.