Nu har Republikanska föreningen sammanställt det man kallar för monarkins verkliga kostnader i en rapport. Där ingår allt ifrån polisens och Säpos arbete med säkerhet, resor med regeringens flygplan och kostnader vid besök i kommunerna, till vilka summor som uteblir i hyresintäkter för hovets olika slott.
– Det handlar om 1,1 miljarder skattekronor som vi idag inte har möjlighet att granska, säger republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson som också sitter i riksdagen för Socialdemokraterna.
Öka insynen
Föreningen vill öka insynen i vilka kostnader som monarkin för med sig. Ett av förslagen i rapporten är att kungen ska vara den enda personen som är avlönad av skattebetalarna och då på samma nivå som riksdagens talman.
– Vi vill visa på det som vi sagt under en väldigt lång tid. De kostnader som har omgärdat monarkin är mycket större än det vi tidigare har sett. Människor ska kunna bilda sig en mer rättvis uppfattning om den påstådda nyttan med det nuvarande statsskicket, säger hon.
Men att monarkin är dyr kommer antagligen inte att påverka opinionen varken för eller emot kungahuset. Den slutsatsen drar Cecilia Åse som är statsvetare och genusvetare vid Stockholms universitet och har forskat om monarkin. Hon menar också att debatten kring vår författning tidigare i historien har handlat mer om traditioner och de ärvda privilegierna än om ekonomi.
– De som argumenterat för monarkin har gjort det för att man vill ha koppling till historien och att det är bra med ärftligheten, inte för att monarkin skulle vara ett billigare statskick, säger Cecilia Åse.
"Vi vill se ett mer demokratiskt statsskick"
När kungahuset öppnat för reformation, med en könsneutral tronföljd och mer öppenhet i redovisningen av sitt apanage, så kan detta ge ökad legitimitet till monarkin, vilket ju i förlängningen motverkar republikanska föreningens mål, menar Cecilia Åse.
Men Yasmine Larsson på Republikanska föreningen tycker inte att det är poängen med rapporten.
– För oss handlar det i grunden om att vi vill se ett mer demokratiskt statsskick, så oavsett om det gynnar oss eller inte så är det viktigaste att vi får mer demokrati kring statsskicket än vad vi har idag, säger hon.
I rapporten tas vanliga pro-monarki-argument om turism och ökad export upp och avfärdas. Det kan inte räknas som ökade inkomster tack vare kungahuset, menar Republikanska föreningen och hänvisar till att Frankrike är det land med mest turism – och president.
– Vi är inte ute efter det billigaste statsskicket, men hur mycket skattepengar som går till monarkin är inte en oviktig fråga när det handlar om våra svenska skattekronor, säger Yasmine Larsson.