– Jag tycker det är bra att Kommunal agerar genom att ta till konfliktvapnet. Det är ju den enda utvägen ett fackförbund har när arbetsgivarsidan inte vill ta sitt förnuft till fånga.
Det som riskerar att hända är annars att vi får ett a- och ett b-lag på arbetsmarknaden – inom vård- och omsorgsbranschen – befarar han.
– Om SKR har ett kollektivavtal, medan Vårdföretagarna har ett annat som är sämre, då blir det ju så att arbetstagarna kommer att fly från de privata aktörerna. Vem ska jobba kvar där då har de tänkt, till sämre villkor?
En blockad kommer innebära ett tillfälligt stopp för nyanställningar, mertid och övertid på samtliga berörda medlemsföretag, därefter strejk på ett antal äldreboenden och vårdcentraler. Andreas Rudeströms arbetsplats tillhör inte dem som berörs av den andra fasen i konflikten, men han tror den första fasen kommer att bli tillräckligt kännbar för arbetsgivarna.
– Bara den delen kommer leda till stora problem för arbetsgivarna med att få ihop verksamheten. Det är ju knappast så att det finns oändliga resurser av anställda i äldreomsorgen idag.
Vad känner du för de äldre, som riskerar att drabbas av konflikten?
– Det är väldigt dubbelt, men att det är upp till arbetsgivarna att se till att det fungerar. Hade de bara gått med på Kommunals krav hade det inte varit några problem.
Känner du och dina arbetskamrater att ni har allmänheten bakom er i den här konflikten?
– Absolut, det känner jag, speciellt efter det här gångna året som har satt ljuset på hur det kan vara för oss i äldreomsorgen. Det har ju varit extra kärvt nu med under pandemin, vilket medierna har varit duktiga på att rapportera om. Så jag tror folk känner sympati med oss.
Undersköterskan Disa Brandborg tycker att det är hög tid att hennes yrke värdesätts. Men känslan inför strejken är dubbel.
– Vi gör ett otroligt tufft och viktigt jobb. Det är dags för politiker och arbetsgivare att fatta att det är ett jobb där man behöver höja lönerna. Det är svårt att rekrytera ny personal med dagens villkor, säger undersköterskan Disa Brandborg som jobbar inom Attendos hemtjänst i Ulricehamn.
Hennes arbetsplats är en av dem som finns med på Kommunals varsellista. Från och med den 22 januari ska undersköterskorna lägga ner arbetet helt om parterna inte kommit överens. Från och med den 15:e läggs en blockad mot nyanställningar samt mer- och övertidsarbete.
Disa Brandborg säger att det blir ett tufft läge.
– Det är mycket sjukluckor, så en strejk ställer till det. Å andra sidan kanske det blir så att förhandlingarna inte blir för långa, säger hon.
Känslorna är dubbla inför den eventuella strejken.
– Det kanske är ett guldläge, men det kan innebära katastrof. Om jag fattat rätt ska man bara jobba sina procent och inte ta förlängda turer och extrapass. Med tanke på att vi har dåligt med vikarier, vilket alla har, så blir det väldigt tufft. Då kommer tredje man att bli lidande och det är inte bra. Men som sagt, det är väl dags för politiker och andra att inse värdet i vårat arbete.
Varslet lades i tisdags. Vad var din första reaktion när du förstod att det gällde din arbetsplats?
– Det var väl ”oh, herregud, inte just nu”. Det är ju mycket annat som är i fokus just nu, med hela pandemin. Man är trött och har ingen kul sommar att luta sig tillbaka mot när det är tungt. Och vi vet inte vad som händer i framtiden rent privat. Det är svårt att hitta motivation. Men det är som det är. Jag tänker inte så himla mycket på det, det är inte den 15e ännu, säger hon.
Har du fått några reaktioner från brukarna du besöker, har de uppfattat att det kan bli strejk?
– Nej jag har inte fått några reaktioner, de har nog inte uppfattat läget, de har nog att tänka på ändå. Jag hoppas att detta går dem förbi.