Bonnier är beroende av vinsten från TV4 som går mycket bra – men samtidigt skär ned på just det som kanalen lovat staten att leverera.
Vinsten var 648 miljoner kronor. Rekordhög, säger vd Casten Almqvist. Men varför det skulle vara bra för tv-tittarna, medarbetarna och samhället har han inget svar på. Saken är nämligen den att Bonnier i stort går så dåligt att TV4 tvingas vinstmaximera för att kunna bidra till koncernen. Det betyder att cirka 40 procent av Bonniers vinst kommer direkt från TV4.
För TV4 återstår att fortsätta spara på nyhetsredaktionen, ta bort journalister och lägga ner lokala kanaler – som man redan gjort med TV4 Stockholm. Kvar när det gäller bevakningen av huvudstaden finns bara en trafikrapport och vädret, de fick vara kvar eftersom bägge är sponsrade av annonsörer.
Det skulle kunnat bli ännu mer pengar till Bonnier om man dels fått betala ett rimligt pris för köpet av C-More (före detta Canal+) och dels kunde sköta kanalen. Nu köpte man den strax före senaste finanskrisen och betalade cirka tre miljarder, ett år senare var den värd minst en miljard mindre.
Dessutom går C-More dåligt. Man har tappat rättigheterna till engelska Premier League till främsta konkurrenten Viasat.
På grund av allt detta kommer TV4 fortsätta att skära ned på journalistiken, trots att anledningen till man har en dominerande ställning på den kommersiella marknaden är att man fick ett monopol av statsmakterna. För att få det lovade TV4 att producera samhällsjournalistik, nyheter, lokala nyheter, svenskt drama och liknande material. Detta var vad den tidigare TV4-chefen Jan Scherman kallade kommersiell public service.
Nu sedan marknaden avreglerats är TV4 ointresserat av detta. Men den dominerande ställning man fick tack vare monopolet är fortfarande intressant.