Allt fler kvinnor anser sig inte ha råd att separera. En undersökning från Länsförsäkringar visar att hela 92 procent nu väger in ekonomin som ett skäl att stanna i en relation de annars skulle lämna.
När samma undersökning gjordes 2017 svarade 65 procent ja på frågan om ekonomin spelar in i beslutet att stanna eller lämna en dålig relation. Fem år senare har den siffran ökat till 92 procent.
– Ekonomin är alltid är en viktig aspekt i en skilsmässa. Det är dyrt att separera, dyrt att ha två hushåll istället för ett och att vi nu ser att vi lever i en högkostnadsmiljö påverkar självklart det här beslutet ännu mer. Ränteutgifterna går upp, livsmedelsutgifterna upp – jag tror att ekonomin kommer att vara en ännu större faktor än vad den varit hittills, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
Vad ser ni för skillnad mellan män och kvinnor?
– Att det är fler kvinnor som svarar att ekonomin är en bidragande orsak till att man väljer att stanna i en relation. Det tänker jag hänger ihop med de sämre ekonomiska förutsättningar som kvinnor har. Kvinnor har på gruppnivå lägre inkomst, sämre pension och helt enkelt lite sämre ekonomiska förutsättning från början. Det påverkar möjligheten att ta lån och att ha råd och möjlighet att leva ensamstående med barn varannan vecka.
Gäller det även rika människor?
– Jag tror att det gäller alla. Om man haft goda ekonomiska förutsättningar så har man kanske vant sig vid en viss levnadsstandard som blir svår att leva upp till på egen hand. Då kan det bidra till att man överväger att stanna och kanske jobba på förhållandet istället för att ta steget.
Du talar om ”frihetskapital”, vad är det?
– För mig är det en summa pengar som gör att du lite lättare kan fatta de beslut du vill i livet. Det kan handla om att ha råd att lämna en relation som man inte längre vill vara kvar i, eller att man kan säga upp sig från ett arbete man inte trivs på utan att ha ett nytt. Det ökar frihetsgraden något.
Hur mycket behöver man?
– Det är ju 10 000-kronorsfrågan. Nivån är förstås väldigt individuell. Jag tycker att man ska sätta sig och fundera på Vad kan jag komma att behöva pengar till framöver?w. Hur trivs jag på mitt jobb, i min relation, hur skulle det se ut vid en separation, vad har jag för drömmar och planer i livet?” Det är en hemläxa som man behöver göra i privatekonomin.
Hur ska en kvinna klara att separera utan frihetskapital?
– Det finns andra sätt att förbereda sig ekonomiskt. Till exempel att man står i en hyreskö, eller att man ser till ha juridiska dokument i ordning så att man får det man är berättigad till att få från äktenskapet, eller samboskapet. Och att se till att skaffa sig ett yrke som man kan försörja sig själv på.