Efter Donald Trumps seger i USA:s presidentval är frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA med största sannolikhet dött. Trump har tidigare sagt att han som president "aldrig kommer att skriva på några avtal som skadar våra arbetare eller minskar vår frihet och oberoende".
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vilket borde få avtalets kritiker att jubla. Men när Dagens ETC får tag på Miljöpartiets Rikard Allvin, en av TTIP:s kritiker, är stämningen allt annat än på topp.
– Det är klart man kan tycka det är bra att avtalet nu med all säkerhet kommer att falla, men inte på detta sätt. Kritiken mot TTIP har handlat om dess påverkan och negativa konsekvenser på bland annat miljön, men med Trump som president kommer vi att få många av dessa negativa konsekvenser ändå, säger han.
Tror du valets utgång och att TTIP förmodligen faller kommer att påverka hur de europeiska parlamenten röstar i fråga om Ceta?
– Nej, det tror jag inte. Processen med Ceta är ju så långt gången. Samtidigt påminner jag om att Ceta ännu är långt ifrån att vara ett godkänt avtal, säger Rikard Allvin.
Något som kommit upp i diskussionerna kring Ceta är att amerikanska bolag, genom sin närvaro i Kanada, egentligen får tillgång till EU som marknad oavsett om TTIP röstas igenom eller inte.
Frågan är då om ett havererat TTIP kommer leda till att amerikanska företag, via Ceta, får fördelar gentemot den europeiska marknaden som europeiska företag, via ett havererat TTIP, inte får.
– Flera av de problematiska aspekterna med TTIP finns dock redan i Ceta-avtalet, och många amerikanska företag kommer med största sannolikhet att kunna utnyttja investeringsskyddet i det avtalet, helt oberoende av TTIP, säger Rikard Allvin.