Alliansen har beskrivit den rödgröna budgeten som en skattechock. Det handlar då om att marginalskatten höjs för den som tjänar över 38 500 kronor. ”Varenda expert i Sverige är överens om att skatt på arbete är den sämsta att höja just nu”, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson. Men när Dagens ETC granskar budgeten är det inte skattehöjningar som ger utslag, utan istället de skattesänkningar som den tidigare borgerliga regeringen genomföra, och som nuvarande regeringen inte har rivit upp.
– Lagt kort ligger, sa Stefan Löfven inför valet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Saknas: 230 miljarder
Det handlar alltså inte om någon skattechock. Regeringen gör en justering. Förändringarna vad gäller marginalskatt innebär 1,35 miljarder kronor. Sammantaget har regeringen lagt en budget som försiktigt ökar skattekvoten – ett mått på de totala skatternas andel av samhällsekonomin – fram till nästa val, men därefter låter den sjunka igen.
Glappet är fortsatt mycket stort jämfört med den skattekvot Sverige hade före maktskiftet 2006. Konsekvensen blir tydlig i statens uteblivna skatteintäkter. Här jämförs statens faktiska intäkter med vad staten skulle ha haft för intäkter om skatten inte hade sänkts. 2017 blir det 230 miljarder. 2020 blir det 265 miljarder. Summor som staten annars kunde ha använt för investeringar och omfördelning.
– I budgeten tar vi ansvar för Sverige och genomför nödvändiga reformer för att värna välfärden, få fler i jobb och möta klimatutmaningen, sa finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade budgeten.
title="Daniel Suhonen: ”Gammalt budgettänk”"]
Daniel Suhonen, chef på tankesmedjan Katalys, är inte lika övertygad om dess förträfflighet.
– Jag är orolig att regeringen sitter fast i gammalt budgettänk och därmed gräver sin egen grav. Man skulle nästan behöva lägga på en nolla på varje reform för att de skulle bita, säger han i en kommentar, och fortsätter:
– Man kan inte driva socialdemokratisk välfärdspolitik med moderat skattepolitik och inte social bostadspolitik med borgerliga budgetrestriktioner. Väljarna förväntar sig större reformer, ännu ökad jämlikhet och tydliga välfärdslyft för att känna att regeringen gör sitt jobb. Det får man inte med den här budgeten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Välfärden tunnas ut
Regeringens skattepolitik, som slagit fast att jobbskatteavdragen blir kvar, får effekter för hela samhället. Till exempel i hur tryggheten påverkas. Det vill säga hur mycket mindre som går till välfärdens kärna (ekonomisk trygghet vid sjukdom eller ålderdom med mera), jämfört med 2006. I slutet av nuvarande mandatperiod är det mer än 140 miljarder kronor som saknas.