Trumps reklamapparat fungerande väl redan på 1980-talet, och många medier svalde den nästan gudalika bilden av en unikt skicklig entreprenör med en tuff attityd och oändliga resurser.
Dagens Industri faller inte i den fällan. Tidningen gör det klart att Trumps skulder inte är offentliga, och artikeln avslutas med ett citat från den tidigare borgmästaren Edward Koch som kallar fastighetsmogulen för en ”girig liten gris”.
Stämd för överdrifter
Sanningen är att Donald Trump alltid har överdrivit sin framgång och sina tillgångar för att sälja in sitt självbetitlade varumärke, oavsett om det handlat om att blåsa upp hur mycket han tjänar, eller om det gällt påståenden om rekordstor publik på hans valmöten.
Just överdrifterna stod i fokus i en gigantisk stämning som Trump och hans två söner nyligen förlorade. Den visade att expresidenten vid över 200 tillfällen mellan 2011 och 2021 överdrivit sina ekonomiska tillgångar för personlig vinning.
Bedrägeriet resulterade i fördelaktiga villkor för lån och räntor, och till affärsmöjligheter som troligtvis hade varit omöjliga annars. Prislappen på bötesbeloppet och skadeståndet blev astronomiska 451 miljoner dollar förenat med ett förbud att driva företag i New York i två år.
Även om Donald Trump uppskattas ha miljardtillgångar är det pengar som är låsta i framför allt fastigheter och fasta tillgångar, snarare än i cash och guld i ett bankvalv. För varje dag som Trump inte kan betala ökar beloppet med drygt 110 000 dollar.
För att lösa ut skulden har Trump pratat med över 30 företag och kreditgivare som ska kunna garantera att beloppet betalas. Hittills har samtalen gått bet medan skuldberget växer allt större. Det är där Trumps egna sociala medieplattform Truth Social kommer in.
Aktien handlas med ”DJT”
På ytan ser Truth Social ut som en klon av Twitter/X. Istället för tweets heter inlägg ”truths” och plattformen är explicit till för Trumps fans, något som i praktiken begränsar den potentiella användarskaran. Appen ska ha drygt 700 000 aktiva användare i månaden jämfört med Twitters 350-360 miljoner månatliga användare.
När bolagskonstruktionen bakom appen, som Trump äger en betydande del av, meddelade att verksamheten skulle noteras på Nasdaq-börsen värderades plattformen till nästan åtta miljarder dollar.
Aktierna i Trump Media handlas under namnet ”DJT”. Och den höga värderingen betyder att Trump i teorin blev 4,6 miljarder dollar rikare i och med sitt innehav. Det innebar också att han för första gången någonsin tog sig in på listan med världens 500 rikaste personer.
Om aktien fortsätter att handlas till det höga priset kan en försäljning bli en riktig framgångssaga för expresidenten.
Blygsamma intäkter
Men flera investerare och analytiker pekar på Truth Social som nästa ”memeaktie” – en aktie som likt Gamestop-aktien tillfälligt skjuter i höjden tack vare ren spekulation. Företaget har gått med flera miljoner dollar i förlust, och förra året låg reklamintäkterna på blygsamma 3,3 miljoner dollar, en bra bit från miljardspekulationer.
Samtidigt kan den höga värderingen innebära att Wall Street tror att Donald Trump kommer att slå Joe Biden i det stundande presidentvalet, och att man satsar på att aktiekursen kommer att rusa när det sker. Mäktiga investerare kan också se företaget och aktierna som ett sätt att komma närmare Trump och den politiska makten.
Techbolag är ökända för sina höga värderingar som sällan möter upp förväntningarna, och som när bubblan spricker lämnar investerare i sticket. Några exempel är Uber, som en gång hyllades som en källa till evig oändlig tillväxt, och kontorskonglomeratet Wework, som tappade 98 procent av sitt aktievärde på ett år.