James säger att Trump och hans företag har gett långivare för höga värden på fastigheter och skattemyndigheter lägre värden på samma fastigheter, enligt rapportering i New York Times. Letitia James argumenterar för att Trump och hans barn Ivanka och Donald Junior bör lämna vittnesmål under ed, gällande vad som egentligen försiggår.
Skyddas av partiet
Trump har skrivit böcker om hur man gör bra affärer och hur man blir rik. Under valrörelsen 2016 sa han att han skulle driva USA som sina företag. Den egenmålade bilden av en lyckad affärsman har ofta penslats med guldfärg. Men mycket tyder på att de egentliga siffrorna inte är lika gyllene.
– Trump är väldigt skicklig på att berätta sin berättelse som han vill ha den. Han har målat upp sig som mannen som byggde ett imperium från nästan ingenting, trots att han ärvde en ganska stor förmögenhet. Han har ändå fått representera den amerikanska drömmen och tanken att det är något som han kan vara med och förverkliga för fler människor, säger Frida Stranne, forskare vid Högskolan i Halmstad och Nordamerikainstitutet, Uppsala universitet.
– Man bör alltid reservera sig, för det är svårt att veta vad det blir av sådana här utredningar, men jag tror personligen inte att utredningen kommer påverka honom speciellt negativt politiskt sett. Att republikanska partiet till stor del blivit Trumps parti gör honom inte helt osårbar, men nästintill.
Förlorat miljarder
I april förra året uppdaterade finanstidningen Forbes sin lista över världens dollarmiljardärer. Fler personer än någonsin fanns på listan och många av världens rikaste hade sett sina förmögenheter öka markant under pandemins första år. Trump å sin sida hade tappat nästan 300 platser i rankingen. Hans förmögenhet, som värderades av Forbes till drygt 32 miljarder kronor när han blev president, beräknades förra året ligga på cirka 22 miljarder.
”Han är inte i närheten av så rik som han skryter om, och inte heller så fattig som hans kritiker hävdar”, skrev tidningen senare.
Detta är inte första gången Trumps ekonomi har problem. 2019 rapporterades att mellan åren 1985 och 1994 så förlorade Trumps företag över nio miljarder kronor. Hans kärnverksamhet förlorade miljardbelopp årligen 1990 och 1991.
Ingen inkomstskatt
Hur Trumps ekonomi ser ut har inte alltid varit lätt att veta. I flera avseenden har han gjort vad han har kunnat för att hålla det hemligt. Det är exempelvis vanligt att presidenter och presidentkandidater offentliggör sina självdeklarationer. Trump har alltid vägrat.
2020 kom New York Times ändå över den dåvarande presidentens samtliga deklarationer de senaste 20 åren. Dokumenten visade bland annat att Trump inte hade betalat inkomstskatt tio av de senaste 15 åren.
Deklarationerna visade även att Trump är djupt skuldsatt. New York Times rapporterade att det handlar om skulder på totalt 2,7-3,6 miljarder kronor.
Skillnaden mellan Trumps egna ord om sin framgång och verklighetens förhållanden blev uppenbar. 2018 uppgav Trump att gick med vinst på nästan fyra miljarder kronor. Men granskningen visade att han istället gick med förlust på över 400 miljoner kronor det året.
Övergavs av sin bank
Efter valet så vägrade Trump erkänna att han förlorat. ”Valfusk”, skrek han. Påståendet – som aldrig kunnat bevisas – gick hem hos hans supportrar, som gav mer än 2,3 miljarder kronor i donationer till den utlovade juridiska kampen som skulle sätta stopp för ”stölden”.
Den juridiska kampen resulterade varken i bevis på valfusk eller en valseger för Trump. Inget som såg ut att ha kostat drygt två miljarder. Det rapporterades istället senare av amerikanska medier att Trump behöll den största delen av pengarna, som han enligt lag kan använda till framtida politiska kampanjer, hans företag eller stoppa i egen ficka.
Men utöver donationer från supportrar så ser det ut att gå jämförelsevis tufft för affärerna. Efter att hans supportrar stormade Kapitolium den 6 januari 2021 så valde flera stora banker, institutioner och företag att kapa banden med Trump. Deutsche Bank, som var Trumps primära långivare i två decennier, beslutade att inte göra några fler affärer med den tidigare presidenten. Värdena på några av hans fastigheter har också sjunkit, vilket experter bland annat kopplat till att varumärket Trump blivit svagare.
Lever på väljarnas dröm
Trump affärsmässiga skandaler och bakslag har ännu inte haft något större påverkan på den politiska opinionen i USA, säger Frida Stranne. Oavsett hur många miljarder det visat sig att han tappat och bedrägerier han misstänks för, så är han fortsatt Republikanernas populäraste kandidat.
– Det beror bland annat på att han så skickligt byggt upp berättelsen om sig själv som jagad av eliten, etablissemanget och av media. Attityden i hans bas är att allt negativt som sägs om honom är påhittat, säger hon.
Hur har Trump både kunnat vara mannen som bor i en gulddekorerad takvåning och samtidigt den så kallade elitens fiende?
– Det har delvis att göra med att det i USA i grunden inte ses som något fel att man har lyckats. Den amerikanska drömmen, bilden att alla kan gå från ingenting till att bli framgångsrik, lever fortfarande kvar i USA. Även om den börjat naggats i kanterna med åren. Därför är det för många inte en motsättning med hans obscena rikedom kontra de fattigare i landet. Han betraktas ändå kunna stå på folkets sida.