Som en följd av Coronakrisen har regeringar i länder som Italien, Spanien och Storbritannien planer på att gå in som ägare i krisande storföretag. Nu öppnar Magdalena Andersson för att det kan ske även i Sverige. I en intervju med DN säger hon att det är en fullt möjlig väg att gå när det handlar om större bolag. Ska staten skjuta till pengar för att rädda ett bolag ska de också kunna bli delägare.
– Det är så vi brukar jobba i Sverige. Skattebetalarna är med och tar en risk och ska också ha möjlighet att vara med på uppgången, när det vänder, och kunna få tillbaka en del av pengarna, säger hon.
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, tycker att det är självklart att staten ska få något tillbaka om den går in och stöttar storbolag.
– Det klart att man måste kunna kräva något tillbaka, säger hon.
Att Magdalena Andersson öppnar för ett ökat statligt ägande förvånar henne inte.
– Nej, det propagerade till och med Anders Borg för under finanskrisen. Det hade varit mer överraskande om hon inte föreslagit att staten går in som ägare.
”Måste vara motiverat”
Regeringens samarbetspartier, Centerpartiet och Liberalerna, brukar knappast vara några förespråkare av statligt ägande, men Andreas Johansson Heinö, liberal statsvetare och förläggare på Timbro, tror inte att det är omöjligt att regeringen skulle kunna få till en överenskommelse.
– Det här är en ganska vanlig krispolitik. Jag kan tänka mig att regeringen kan få med sig samarbetspartierna, de är ju också intresserade av att upprätthålla samarbetet. Men däremot lär de motsätta sig att staten flyttar fram sina positioner, säger han.
Han menar att det lär krävas diskussioner för hur ägandet ska se ut, och att det finns en plan för hur det ska upphöra.
– Ska staten gå in bör det finnas utformade planer för hur ägandet ska avslutas, och hur det ska förvaltas. Annars får vi ett läge där staten expanderar utan att riktigt ha klart för sig varför, säger han.
Vill ha en hög tröskel
Andreas Johansson Heinö tycker själv att ett statligt ägande kan vara bra i läget vi är i nu, men menar att tröskeln för att gå in som delägare ändå måste vara hög.
– Det måste vara ordentligt motiverat och även ställt mot andra möjliga åtgärder, säger han.
Ulla Andersson tror att även Socialdemokraternas syn på vilka bolag de ska stötta genom att bli delägare också den kommer vara ganska restriktiv – och framförallt att de inte vill vara att staten ska vara kvar som långsiktig ägare.
– Där skiljer vi oss nog. Vi tycker att det kan vara rimligt, beroende på vilket bolag det är, att också behålla ägandet för att kunna ta del av vinster, och för att kunna vara med och styra ägandet. Jag tror inte att Socialdemokraterna ser på det så.