En utredningen om sjukförsäkringen, som beställdes av den Socialdemokraterna, har kapats av regeringen som ändrat i utredningsdirektiven och gjort sig av med den förra expertgruppen. Nu spås en återgång till de hårdare tag som infördes av alliansen 2008.
Bild: Isabell Höjman/TT
Dagens ETC
Tidölaget kuppade S-regeringens utredning om ny sjukförsäkring och enligt experterna kommer det nu bli återgång till hårda tag.
– De tillsatte sina egna pålitliga utredare som i flera decennier har krävt en stramare sjukförsäkring, säger välfärdsutredaren Kjell Rautio till Dagens ETC.
För några år sedan översvämmades medierna av berättelser om de utförsäkrade. Många sjuka, även flera som var döende i cancer, nekades sjukpenning på grund av de stränga reglerna.
Den som varit sjuk i mer än 180 dagar blev prövad om den kunde ta något arbete på marknaden. Och då var det ofta hypotetiska jobb utan stress och fysisk ansträngning som lyftes fram. För att få sjukpenning skulle du vara så sjuk att du inte kunde klara något jobb alls.
Nu kan vi snart vara där igen. Dagens Arena var först med att avslöja att utredningen om sjukförsäkringen, som beställdes av förra S-regeringen, blivit kuppad av Tidögänget.
Kjell Rautio, tidigare välfärdsutredare vid TCO och LO, berättar mer för Dagens ETC.
–Regeringen har ju i någon bemärkelse kapat en utredning som den förra regeringen tillsatte. De har sparkat utredaren, ändrat i utredningsdirektiven och gjort sig av med den förra expertgruppen. Och det framgår ganska tydligt att det som utredningen kommer att föreslå är lite av ett beställningsjobb från Tidöregeringen, säger han.
Står SD på sig?
I början av april ska utredningen vara klar och då blir det även upp till bevis för Sverigedemokraterna att visa om de är beredda att slakta sina vallöften. Innan valet lovade de att förbättra sjukförsäkringen.
– Nu är det viktigt att oppositionen sätter tryck och prövar Sverigedemokraternas retorik på det här området. SD har ju ”fiskat i de här vattnen” i valrörelsen och försökt locka till sig arbetarväljare. Men SD-ledningen verkar vara beredda att sälja bort det dom sa om sjukförsäkringen under valrörelsen när de sitter och förhandlar med de övriga Tidöpartierna. Bara de får i genom en politik med en migration och lag och ordning som har rötterna i deras auktoritära bruna historia, säger Kjell Rautio.
Ida Gabrielsson, som är ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, tror inte heller att SD kommer stå på sig.
– Då blir det ju verkligen upp till SD att visa vilken sida de står på. De förändringar regeringen nu tänker gå fram med är sådant man lägger i en budget. Jag har ju svårt att se att Sverigedemokraterna inte stödjer det om regeringen går fram med det här, säger hon.
Ida Gabrielsson har länge haft sjukförsäkringen som hjärtefråga.
– Vi kommer att göra allt för att inte en ny utförsäkringsvåg ska ske. Det är ju människor som har fått sina liv sönderslagna efter Alliansens förändring, men också efter de sifferstyrda målen som S och MP satte senare.
S har glidit med
Kjell Rautio som varit utredare under alla turerna kan intyga att det var under alliansregeringen som det stora systemskiftet i sjukförsäkringen kom, men menar att S därefter allt för mycket glidit med.
– Den stora vågen av personer som vittnade om att de råkade illa ut, och även cancerläkare som vittnade om att deras patienter råkade illa ut, kom efter Alliansens stora sjukförsäkringsreform 2008, som kallades rehabiliteringskedjan.
Hösten 2015 gav Socialdemokraterna, med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i spetsen, i uppdrag åt Försäkringskassan att ha som mål att sjukpenningtalet skulle sänkas till i snitt nio dagar per person och år. Försäkringskassans kriterier blev mycket striktare.
– Jag brukar beskriva det som att det var som att sätta en turbo på en förbränningsmotor. Man förstärkte de systemfelen, som finns inbyggda i sjukförsäkringen sedan 2008. Det var då avslagsandelarna femdubblades och fler kastades ut ur sjukförsäkringen. Så Socialdemokraterna har ju en hel del kvar att göra för att reparera sitt förtroende när det gäller sjukförsäkringsfrågan, säger Kjell Rautio.
”Redan gjort upp”
Men Kjell Rautio menar att Socialdemokraterna med Ardalan Shekarabi som socialförsäkringsminister styrde om reformriktningen så att reglerna blev lite mjukare.
Vågar Ida Gabrielsson lita på Socialdemokraterna igen då?
– Socialdemokraterna var ju med och försämrade sjukförsäkringen genom de siffersatta målen. Vi lyckades ändå pressa dem till att gå med på våra krav och förändra sjukförsäkringen till det den är idag. Och jag vill ändå understryka att den idag är långt ifrån tillräckligt bra. Men vi ska se till att de inte backar. Det här är ju något vi redan har gjort upp om så att säga, säger hon.