Att Amazon beordrade sina anställda att radera Tiktok från sina mobiler, en order som de sedan tog tillbaka, väckte stor uppmärksamhet liksom när banken Wells Fargo uppmanade vissa anställda att också ta bort den. Trumps beslut om att förbjuda Tiktok och Indiens åtgärd att stänga appen för bruk i landet spädde på misstänksamheten.
Men det som hänt nu är enligt tidskriften Forbes cybersäkerhetsreporter Zac Doffman att frågan inte längre i första hand handlar om säkerhetsproblem och läckor från appen utan om att Tiktok har blivit en del av den USA-ledda attacken mot kinesiska techbolag.
USA-företag är enligt lag tvingade att dela med sig av sina uppgifter till den amerikanska staten om den så kräver, precis som de kinesiska företagen är till sitt land.
David Lindahl är internetspecialist på det svenska Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI:
– Skillnaden är att Kina är en icke-demokrati så det går inte att få reda på hur informationen används. I USA finns det ett domstolsförfarande, där säkerhetstjänsterna måste motivera sina krav för domstolarna. I Kina och andra ickedemokratiska stater finns inga sådana begränsningar, säger han.
Samma varningar för Microsoft
När det gäller själva tekniken i appen är det samma säkerhetsproblem med Tiktok som med andra liknande sociala medier. Vakthunden på nätet Check Point har utfärdat varningar för att mjukvaran tillåter appen att se olika typer av arkivklipp som är sparade i användarens telefon, men samma varningar har man utfärdat mot till exempel Microsoft och Whatsapp.
Ett större problem är hur bolagen använder de samlade uppgifterna om appens användare; vad de gillar, ogillar, vänner, fritidssysselsättningar, köpbeteenden, geografiska platser och livsmönster. Och detta gäller alla sociala medier när du ger tillstånd till att de får tillgång till data om dig.
Det är priset du betalar för att kostnadsfritt använda dig av appen – det är så företagen kan tjäna pengar och genom att använda den så accepterar du att de får använda sig av dina data.
– Vi känner inte till exakt hur Tiktok används och vilka data den har tillgång till, vi får bara reda på anklagelserna och företagets förnekande, inte hur det skulle ske, säger David Lindahl.
Ägs av en icke-demokrati
Men betyder det att Tiktok skickar känsliga data till Kina och att de används för spioneri? Nej, säger Cyjax vd Ian Thornton till Forbes:
– Inte mer än Facebook, Google och tusentals andra appar gör. Vilken gratisservice som helst kommer att vilja tjäna pengar på de data som den ackumulerar.
I sammanhanget är det dock ett problem att Kina är ett totalitärt samhälle och kan utnyttja data på sätt som är svårare att göra i demokratier.
Det finns dock några enkla saker man ska göra. En sak som David Lindahl pekar på är att man bör ha en privat telefon och en jobbtelefon och inte använda samma för alla samtal. Då kommer apparna inte åt företagsrelaterad information och man bör också tänka på vilken information man har i telefonen, speciellt om det är något man inte skulle vilja att det kom ut.
Data användes i brexitkampanj
Risken är snarare samhällelig än individuell. Vi vet vad som kan hända om man köper användardata geografiskt och hos folk med vissa intressen och lanserar en kampanj fylld med fake news för att uppnå ett politiskt syfte. Det var detta som gjordes i brexitomröstningen då företaget Camebridge Analytica köpte loss en oerhörd mängd data från Facebook och på uppdrag av brexitsidan lanserade en kampanj hos utvalda grupper fylld med lögner och propaganda om EU. Många menar att den kampanjen avgjorde folkomröstningen – och att det var en föregångare till senare amerikanska presidentval.
– Påståendena om brexitkampanjen skrämmer mig mest. Farhågorna att fejkade och styrda data kan avgöra ett val som det beskrivs i TED-samtalet om brexit gör mig rädd, säger David Lindahl på FOI.
TED-samtalet, som finns på nätet, visar hur journalisten Carole Cadwalladr på den brittiska tidningen Observer undersökte brexitomröstningen utifrån sin gamla hemstad i Wales. Hennes slutsats är att det är tveksamt om det i fortsättningen går att hålla ett demokratiskt val.
Till synes opolitiska sökmotorer
Men när du googlar i en fråga om till exempel politik väljer Google ut information som stämmer så bra som möjligt med din profil vilket betyder att resultaten av sökningen matchar det du redan sökt på.
– När jag googlade ett citat från en högerreligiös webbplats i USA fick jag inga vettiga resultat eftersom Google inte tror att jag en högerreligiös amerikan, säger David Lindahl.
Men det finns ett sätt att kringgå detta. Sajten Duck Duck Go gör det möjligt att googla anonymt utan att dina gamla data följer med och utan att nya data registreras.
– När jag använde mig av Duck Duck Go och genom den googlade citatet fick jag fullständig information ifrån Google, säger David Lindahl.
Bara detta exempel visar hur till synes opolitiska sökmotorer bestämmer vilka fakta du får ta del av. Även om Tiktok inte ska nonchaleras så finns det andra uppenbara hot mot demokratin.