Dagens skenande elpriser riskerar att tvinga människor från hus och hem. Tidigare Eon-chefen Bengt Ekenstierna har tagit fram en lösning – men myndigheterna är avvisande.
– Tvåprismodellen kan återställa priserna till samma nivå som före elkrisen, säger Bengt Ekenstierna
Hittills har lösningen oftast kallats Bekenmodellen, vilket anspelar på upphovmannens namn, Bengt Ekenstierna. Själv föredrar han benämningen tvåprismodellen som bättre förklarar vad det handlar om: Att elkunder i Sverige betalar ett pris för den el de konsumerar som producerats i Sverige, medan priset för den svenska elexporten sätts för sig. Vänsterpartiet lanserade namnet Sverigepriser när de drog en lans för idén under valrörelsen.
Sedan dess har en hel del el strömmat genom kablarna både till svenska elkunder och till grannländerna. Framförallt har stora summor strömmat från svenska elkunder till elproducenterna, finansdepartementet och myndigheten Svenska kraftnät.
– Det handlar om 240–250 miljarder kronor i extra kostnader som elkunderna har haft under de här 16 månaderna sedan elkrisen startade i september 2021, säger Bengt Ekenstierna.
”Allmosor” från regeringen
Han har ett 40-årigt yrkesliv inom energibranschen bakom sig, bland annat som chef vid Sydkraft/Eon, och var fram till i somras styrelseledamot i Statkraft, Norges motsvarighet till Vattenfall.
Nu är han en del av Bekenteamet, som han beskriver som ”ett opolitiskt och icke kommersiellt nätverk av erfarna personer som engagerat sig i frågan om de skenande elpriserna”.
– Idén med vår modell är att den angriper förmögenhetsöverföringsproblematiken. De allmosor som energiministern ska dela ut löser inte problemet. Vår modell reparerar problemet där det är, säger Bengt Ekenstierna.
Sänker elpriserna
Enkelt förklarat innebär tvåprismodellen att exportelen och elen som används i Sverige prissätts var för sig.
– Det inhemska elpriset sätts precis som idag på elbörsen Nord Pool. Priset för exportelen sätts däremot inte längre på elbörsen, utan den elen handlar Svenska kraftnät upp genom att de har avtal med producenter, precis som de gjorde före 2012, förklarar Bengt Ekenstierna.
Priset för elkunderna utomlands kommer inte att påverkas så länge våra exportpriser är lägre än priserna på den marknad vi exporterar till.
Däremot kommer de svenska elpriserna att sjunka till nivåer mer i nivå med de priser som rådde före elkrisen, enligt Bengt Ekenstierna.
– Ja, om inte elproducenterna har ändrat beteende och tycker sig veta att elkunderna är beredda att betala flera kronor i medelpris istället för 40 öre som det var för två år sedan, säger han.
För att undvika överprissättning ska, enligt tvåprismodellen, en neutral myndighet övervaka budgivningen och rapportera till riksdagen hur marknaden fungerar.
Reglerad marknad
Bengt Ekenstierna medger att modellen medför att den fria marknaden i viss mån måste regleras.
– Men det sker på ett balanserat sätt där både elkundernas och elproducenternas intressen beaktas.
– På den tiden när det fanns mer elproduktion i södra Sverige då hade vi en konkurrenssituation. Idag med underskott och utan fungerande konkurrens så kan man missbruka sin dominerande ställning.
– Samhällskritiska tjänster kan inte lämnas till marknaden, tillägger han.
Tillfälligt nödprogram i EU
Under de senaste tio åren har EU:s elmarknad kopplats samman alltmer. Stora kablar under Östersjön länkar det svenska elnätet till de tyska, polska, baltiska och finska näten.
Tanken med den gemensamma elmarknaden är att göra det lättare att sälja överskottsel till ett land som har brist. Priserna ska jämnas ut när strömmen flödar fritt. I teorin ska det pressa priser och stimulera till investeringar.
När nu priserna till följd av gasbristen stiger för konsumenterna så till den grad att staten måste gå in och rädda dem, så har marknadsmodellen havererat. Det konstaterade inte minst EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i höstas.
Strax därefter, den 1 december, infördes ett tillfälligt nödprogram i EU – den så kallade Krisinterventionsförordningen – med olika åtgärder för att hålla nere elpriserna för konsumenterna.
– Det har flera länder, som Spanien, Portugal och Polen tolkat som att nationella stater kan göra anpassningar för att skydda sina intressen, säger Bengt Ekenstierna.
Spanien och Portugal har valt att subventionera fossilgasen medan Polen beslutat att el som passerar i kablar genom landet inte ska påverka elpriset för polska kunder.
– De tillämpar de facto tvåpris-filosofin som säger att man ska exkludera de prishöjande komponenterna. I Sverige är det inte gasen, utan exportvolymerna som är prisdrivande, säger Bengt Ekenstierna.
Olika strategier för lägre pris
Bekenteamet har presenterat sin modell för både Svenska kraftnät och Energimarknadsinspektionen. Mottagandet har varit svalt. Till Dagens ETC säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät, att tvåprismodellen är något helt annat än åtgärderna som vidtagits i Spanien, Portugal och Polen.
– Spanien och Portugal har inte gjort något för att påverka handeln. I Polens fall tillåter man transitflöden genom landet men begränsar av driftsäkerhetsskäl hur stor nettoimporten och nettoexporten får vara, säger han.
Oavsett perspektiv blir effekten i båda fallen lägre elpriser för de inhemska elkunderna.
Misstror idén
Enligt Niclas Damsgaard skulle tvåprismodellen kräva en långtgående reglering av budgivningen, som skulle förändras fullständigt, för att uppnå de önskade effekterna, och regleringen skulle enligt hans bedömning påverka marknadens funktionssätt negativt.
– Det är också tveksamt om idén är praktiskt genomförbar. Det skulle i så fall krävas en ingående reglering som skulle vara mycket komplicerad och kräva omfattande utredningar, säger han.
– Det handlar alltså om en reglering av marknaden, inte en enkel förändring av prissättningsmekanismen, säger han.
Invändningarna är inte nya för Bengt Ekenstierna.
– Det är Svenska kraftnäts synsätt som de inte har verifierat med några fakta. Det finns modeller för att hantera exporten som en egen företeelse, men det är klart att det kräver anpassningar i nuvarande styrmodell, det har vi poängterat från dag ett, säger han.
EU-rättslig prövning saknas
Fredrik Norlund är enhetschef på Energimarknadsinspektionen. Han säger att myndigheten ser en del frågetecken kring om tvåprismodellen ligger i linje med EU-regelverket.
– Till exempel med fördraget om varor och tjänsters fria rörlighet och sektorslagstiftning på elmarknadssidan.
Niclas Damsgaard är inne på samma spår och säger att förslaget ”otvetydigt innebär en prisdiskriminering mellan utländska och inhemska kunder”.
– Det är inget land som har fått undantag från detta. Det som gjorts i Spanien och Portugal är mer att likställa med det elprisstöd som vi infört i Sverige, säger han.
Det håller inte Bengt Ekenstierna med om. Han efterlyser också en EU-rättslig prövning av förslaget.
Energiexpert kritisk
Även Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och ledamot i statliga Vattenfalls styrelse, är kritisk till tvåprismodellen.
– Att Frankrike gick från att vara världens största elexportör till att var importör samtidigt som torkan i sydeuropa minskade vattenkraften och gasimporten från Ryssland minskade löser man inte genom att Sverige osolidariskt minskar vår export genom att hålla elpriset här lågt och slösa bort värdefull el, skriver han i mejlsvar.
Enligt honom skulle modellen bara sänka priserna för exporten, samtidigt som importpriserna skulle öka.
– Om vi har behov av import så blir den importerade elen prissättande för elområde fyra, precis som idag, säger Bengt Ekenstierna.
Blir importen dyrare än den är idag med er modell?
– Nej.
Stödjer modellen
Inom EU pågår just nu ett arbete för att ta fram en ny prissättningsmodell. När den kommer att presenteras är inte klart, men det är i väntan på den som Bekenteamet föreslår att Sverige försöker införa tvåprismodellen. Den är tänkt som en övergångslösning tills EU:s nya modell är på plats, och stöds inte bara av Vänsterpartiet. Även organisationer som LO, Hyresgästföreningen och Villaägarna har uppmanat regeringen att införa den.
Bengt Ekenstierna beklagar att expertmyndigheterna avfärdar förslaget.
– Bekenteamet har i alla fall bidragit med en lösning på den situation vi har där elkonsumenterna rånats under 16 månader till gagn för elproducenterna som har tredubblat sina vinster och staten som plockat in drygt 50 miljarder i extra momspengar.
Vad gör myndigheterna för att lösa situationen, frågar han sig.
– Jag säger inte att tvåprismodellen är den enda eller ens den bästa lösningen som kan finnas. Jag hade gärna sett fler, för det är klart att det finns lösningar på sådana här allvarliga problem, också om man måste göras anpassningar i förordningar och lagar – det har skett förr, säger Bengt Ekenstierna.
Fotnot: Dagens ETC har sökt energiminister Ebba Busch (KD) men hon har inte velat svara på frågor.