BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Google-grundaren Sergey Brin har sagt att han vill ”bota döden” och sökmotorjätten lanserade 2013 California Life Company, Calico, ett hemlighetsfullt forskningsföretag med en budget på en miljard dollar och fokus på förlängning av mänskligt liv.
Unity, en startup som arbetar med att ta fram mediciner som hejdar effekten av åldersrelaterade sjukdomar, har samlat in närmare en miljard svenska kronor från investerare som Amazons grundare Jeff Bezos.
Tror att vi kommer kunna bli 500 år gamla
Visionerna är stora: Bill Maris, chef för riskkapitalbolaget Google Ventures, tror att människor på sikt kommer kunna bli 500 år gamla. Uppfinnaren Ray Kurzweil – Googles utvecklingschef och en av IT-världens ledande tänkare – menar att vi bara är några decennier från evigt liv. Peter Thiel, medgrundare av betaltjänsten PayPal och rådgivare till Donald Trump, är inne på samma linje.
Peter Thiel har sagt sig ha för avsikt att leva för evigt och har donerat över sju miljoner dollar till Methuselah Foundation, en ideell organisation som forskar kring livsförlängning och som har mottot ”att skapa en värld där 90-åringar kan vara lika friska som 50-åringar – till år 2030”.
– Människor i Silicon Valley tänker som ingenjörer: om det finns ett problem försöker man hitta det optimala sättet att lösa det på, säger David Gobel, 65, grundare av Methuselah Foundation.
Enligt honom kommer en klar majoritet, minst 75 procent, av de som donerar till eller investerar i stiftelsen från IT-världen.
– För mig började det med att goda vänner hamnade i vården av olika anledningar. Det fanns inga botemedel tillgängliga, bara behandlingar. För mig som har en ingenjörsfilosofi handlar det om att lösa problemet, inte bara leva med det.
Omprogrammering av celler
Methusela Foundations största forskningsinitiativ SENS fokuserar på att omprogrammera celler för att hejda åldrande och stöttas av bland andra Ray Kurzweil. Kroppen bildar hela tiden nya celler genom delning. Men med tiden uppstår DNA-skador som gör att cellen dör eller går in i ”senescens” och upphör att dela sig.
Ett protein som finns i sådana celler är kopplat till åldrandeprocessen och de sjukdomar som hör till. En del av dagens anti-åldrandeforskning handlar om att utveckla läkemedel som kan ta bort celler i senescens.
– Detta är det mest intressanta forskningsfältet just nu, och vi har varit framgångsrika hittills när det gäller att ta bort åldrande celler hos möss, säger David Gobel.
De senaste årens forskning har också fått flugor och maskar att leva mycket längre. Genom genetiska förändringar lyckades ett forskarteam femfaldiga livslängden hos en rundmask. Molekylärbiologen Cynthia Kenyon, som låg bakom det genombrottet, är i dag vice vd för Googles livsförlängningsprojekt Calico.
Ett annat framsteg som Ray Kurzweil och andra inom livsförlängningsrörelsen sätter stort hopp till är ”nanorobotar”, det vill säga molekyler som kopplas ihop och kan transportera medicin i blodomloppet och reparera trasiga celler. Forskning kring detta belönades med Nobelpriset i kemi 2016.
Kan revolutionera medicinen
Är IT-topparnas drömmar om evigt liv och att framstegen hos maskar och möss ska upprepas hos människor realistiska? Doris Taylor, chef för regenerativ medicin vid Texas Heart Institute och en av USA:s ledande hjärt- och stamcellsforskare, har en annan syn på saken.
– Ingen av oss som arbetar med forskning kring åldrande fokuserar på att försöka hålla människor vid liv för evigt. I stället handlar det om att göra det möjlig för människor att ha en god hälsa så länge de lever, säger Doris Taylor.
– Det är mycket troligt att vi kommer kunna hålla människor vid liv till 120 års ålder inom en snar framtid. Men jag tycker det är viktigare att vi kan få så många som möjligt att behålla hälsan till 90 års ålder.
Doris Taylor menar att Silicon Valley sitter på kunskap som kan revolutionera medicinen.
– Med den kunskapen följer också ett stort ansvar att sprida informationen på ett lättillgängligt sätt som kan nå ut till hela samhället.
Kritiker: ökar ojämlikheten
Kritiker menar att Silicon Valleys satsningar på livsförlängning riskerar att öka ojämlikheten. ”Silicon Valley vill hellre bota döden än göra livet värt att leva” är rubriken på en kritisk artikel i det amerikanska teknologi- och livsstilsmagasinet Wired från i mars. Under de senaste två decennierna har dödsfall som orsakats av ojämlikhet, isolering och missbruk ökat för både män och kvinnor utan högskoleutbildning i USA.
Men när det gäller dessa problem har Silicon Valley-folket inte mycket att komma med, skriver Wired-skribenten Emily Dreyfuss. ”Försöker de verkligen förlänga alla människors liv? Eller bara för dem som redan har det väldigt bra?”, frågar hon sig i artikeln.
– Det är ett verkligt problem på kort sikt, säger Eve Herold, vetenskapsjournalist och författare till boken ”Beyond Human: How Cutting-Edge Science Is Extending Our Lives” som kom ut förra året.
– Historiskt sett har medicinska framsteg alltid gynnat de välbeställda innan de nått de fattiga. Men med tiden har nya behandlingar nått fattiga och medelklassen. Det är en fråga om att ha ett sjukvårdssystem som gör att så många som möjligt får tillgång till metoderna.
Hur långt bort de förlängda livslängder som Silicon Valley drömmer om är omtvistat. 69-årige Ray Kurzweil äter omkring 90 tabletter per dag för att hålla sig vid liv för att uppleva framstegen. Och han har samma reservplan som SENS forskningschef Aubrey de Grey om vetenskapens framfart sker långsammare än planerat: att, när de dör, frysa ner sig i flytande kväve med instruktioner om att tina upp dem när vetenskapen till sist löst det tekniska problemet med människans dödlighet.