En elektriker tjänar i snitt drygt 32 000 kronor i månaden exklusive eventuella tillägg. Arbetsmarknaden ser ljus ut och Elektrikerförbundets kollektivavtal tillhör de bästa inom LO-familjen. Ändå tappar förbundet medlemmar. 2017 var de runt 25 000 men av dessa är bara knappt 20 000 yrkesaktiva. Resten är pensionärs- och studerandemedlemmar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Våra medlemmar är inte de mest utsatta på arbetsmarknaden. De har schysta villkor, trygga anställningar, schyst lön och det finns ingen arbetslöshet. Det är kanske då man börjar fundera: ”Om jag ändå får detta, vad ska jag med facket till? Jag är stark i min roll”, säger Per-Håkan Waern, 1:e vice ordförande i Svenska Elektrikerförbundet.
Prata mer än lön
För att locka nya medlemmar tror han att förbundet måste bredda sig och inte bara prata om de traditionella fackliga frågorna som lön och villkor.
– Vi kommunicerar som att om inte facket finns så går allt åt helvete fast de ser sig som starka i sin yrkesroll, med hög gångbarhet på arbetsmarknaden, säger Per-Håkan Waern och lägger till:
– Jag tror att vi kan prata mer om yrkesfrågor som kompetensutveckling och elsäkerhet. Kan vi ge kompetensutveckling i yrket och fackligt är det intressant oavsett om du tjänar bra eller dåligt eller är ung eller gammal.
Likt de andra LO-förbunden försöker Elektrikerna fånga upp de unga. De riktar in sig mot elever på gymnasiets yrkeslinjer och mot de som nyligen kommit ut i yrkeslivet.
– Vi har ett elevmedlemskap för de som går på elprogrammet. Det är viktigt att fånga upp dem och få dem att bli medlemmar när de kommer ut i branschen. Sedan har vi branschcertifiering vilket innebär att vi har koll på alla så vi kan ganska lätt jobba mot våra unga medlemmar. Det finns också ett antal utländska elektriker och där behöver vi bli bättre på att rekrytera och ta fram material på olika språk säger Per-Håkan Waern.
Avreglering problem
Trots att elektriker har bra lön och ljusa framtidsutsikter finns problem som i alla andra branscher. Den avreglerade elmarknaden är en av de största utmaningarna. Enligt en ny rapport från Elektrikerna har avregleringen lett till högre elpriser, mer driftstörningar och sämre arbetsmiljö med högre risker. Per-Håkan Waern menar att staten borde ta över driften av elnäten.
– Nätägarna har ingen egen personal. De anlitar istället entreprenörer med billigast arbetskraft och minst resurser för att jobba säkert. Där kan vi konstatera att ett antal av våra medlemmar har dött. Vem får betala priset för avregleringen? Det är bland annat våra medlemmar, elkunderna och samhällsnyttan.