Yellen sade också att det är viktigt att landet erkänner betydelsen av att samarbeta med andra länder för att förhindra det “race to the bottom” som pågått internationellt sedan 80-talet där länder försöker locka till sig företag genom att bjuda under varandra när det gäller skattenivåerna.
Sverige under EU-snittet
Sveriges finansminister Magdalena Andersson anser att Janet Yellens utspel är “väldigt intressant”, skriver Svenska Dagbladet.
– Länder som inte gick in i krisen med lika starka statsfinanser som Sverige kommer ju att ha behov av finansiering och då hamnar den här frågan kanske i ett annat ljus, säger hon till SVD.
Bolagsskatten i Sverige sänktes från 28 till 22 procent av alliansregeringen. Därefter har även den nuvarande regeringen sänkt skatten, som i år hamnat på 20,6 procent. Skatten i Sverige är strax över snittet i EU men den är något lägre än snittet i världen. På frågan om en global minimiskatt skulle kunna höja den svenska bolagsskatten så menar Magdalena Andersson att det är alldeles för tidigt att säga.
”Tänkte större än oss”
I Sverige så ställer sig även Miljöpartiet positiv till förslaget.
– Jag tycker det är superintressant. Inom Miljöpartiet så har vi tittat på en idé om att driva en miniminivå inom EU. Det är för att komma åt just det problemet Yellen tar upp, detta “race to the bottom”, som är väldigt destruktivt, säger Karolina Skog, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson.
– Vi har identifierat samma problem men det är bara erkänna att hon tänkte större än oss. Vi tänkte EU och hon tänkte världen.
Vänsterpartiet säger sig vara “försiktigt positiva” till förslaget.
– Bolagsskatterna har under en längre tid rört sig mot lägre skattesatser och länderna tävlar mot varandra ner mot botten, den utvecklingen måste brytas. Sedan finns det risk att förslaget urvattnas och därför måste det här kombineras med att Sverige inte hakar på lägre skatter utan också tar egna initiativ till att beskatta multinationella företag med våra egna beskattningsregler, säger Tony Haddou, skattepolitisk talesperson i Vänsterpartiet.
Centerpartiet anser att förslaget kan missgynna ett land som Sverige.
– Det amerikanska förslaget måste ses i sin helhet, och innehåller betydande risker för Sverige. Att förändra bolagsskattebasen på ett sätt som missgynnar små, innovativa exportländer och gynnar länder med stora hemmamarknader vore i längden dåligt för alla, men självklart i synnerhet för länder som vårt, säger Emil Källström, partiets ekonomiskpolitisk talesperson.
Internationellt intresse
I veckan gick EU-kommissionen ut och stöttade Yellens förslag, men uttryckte att nivån borde bestämmas i samarbete med Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), enligt Reuters.
– Vi är fortsatt engagerade i att se till att alla företag, inklusive digitala företag, betalar sin del av skatterna, där de bör betalas, sa Dan Ferrie, EU-kommissionens talesperson, under en pressträff.
OECD har arbetat med en uppsättning internationella skatteregler, som bland annat innefattar en global minimiskatt för multinationella företag. Organisationen presenterade ett förslag gällande detta i november 2019. Även Internationella valutafonden har under en tid förespråkat en global minimiskatt för företag. Organisationen menar att de nuvarande skillnaderna i skattenivåer lett till stora mängder skatteförskjutning och skattesmitning.