Ingen av ungdomarna som jobbat åt företaget har varit anställda. Men på fredagen gick Yepstr ut med att samtliga 5 500 arbetande ska bli anställda från och med 1 januari.
– Ända sedan jag drog igång Yepstr för fem år sen har jag velat bygga en plattform där unga kan hitta ett tryggt och schysst arbete. Det här bara vidareutveckling av det, säger Jacob Rudbäck, grundare och vd för Yepstr, till Dagens ETC.
Tidigare har Yepstr varit kritiska till möjligheterna att anställa, och när Arbetsmiljöverket i våras inledde en granskning av gig-företagen för att se över om de ska tvingas ta ett arbetsgivaransvar kallade Rudbäck det för ”en dödsstöt”.
– Om de forcerar in oss i en arbetsgivarroll så kommer alla plattformsbolag gå under, sade Jacob Rudbäck till Breakit så sent som 9 juli i år.
Vad har förändrats nu?
– För fem år sen lät det som en omöjlighet, men vi har gjort en djuplodande undersökning de senaste två åren, och sett att kanske finns en möjlighet för oss som gigföretag att anställa dem som jobbar. Men det är inget man gör i en handvändning. Vi har lagt en väldig massa pengar på att utreda de uråldriga regler som finns för att se om går att tolka och applicera på en modern digital plattform. Och sett att det här ska vara möjligt.
Hur mycket har Arbetsmiljöverkets granskning spelat in i ert beslut?
– Det har faktiskt inte spelat in så mycket. Vi har haft väldigt bra dialog med Arbetsmiljöverket. Det är inte de som säger att vi måste bli arbetsgivare, utan det är något vi utrett i två års tid. Det finns fortfarande många frågetecken som behöver redas ut. Men något företag måste gå i bräschen och springa längst fram.
I en intervju med DN i somras sa du att det skulle ställa ”omöjliga krav på er att inspektera att varenda barnvakt har en säker arbetsplats”. Hur ska ni säkerställa det nu?
– Vi gjorde bedömningen att det inte räcker att vi bara får våra användare att acceptera ett långt avtal. Nu tar vi det ett steg längre så vi med handen på hjärtat kan känna att det är glasklart för alla som använder vår plattform hur vi ser på ansvar. Vi blir det första plattformsföretaget i världen som gör detta genom ett quiz, där varje användare måste svara rätt på frågor som bl.a. gäller vem som bär ansvar för arbetsmiljön. Självklart har vi alla försäkringar på plats, men det är viktigt att de som tar hjälp också upplever ett ansvar för våra ungdomars säkerhet. Vårt quiz kommer hållas så lättförståeligt och enkelt som möjligt, så det blir tydligt.
Inget kollektivavtal
Arbetsformen är temporär visstidsanställning och bolaget ska hantera arbetsgivaravgifter, skatter och försäkringar, semesterersättningar och pensioner samt tar ett ökat ansvar för arbetsmiljön. Men de har inte skrivit något kollektivavtal. Något som efterfrågas av LO-ordföranden Susanna Gideonsson.
– Allra helst hade vi naturligtvis velat att de hade tecknat kollektivavtal, både för sin egen och för de anställdas skull, säger hon till DN.
Gideonsson välkomnar dock beskedet om att Yepstr ska anställa sina arbetare.
– Det här är ett steg i rätt riktning, att man vill bli arbetsgivare på riktigt. För många som jobbar åt de här plattformsföretagen gör det på egen risk. Och blir man anställd så blir det en annan säkerhet, säger hon.
Enligt Jacob Rudbäck ska en dialog upprättas med fackförbundet Unionen och arbetsgivarparten Almega om framtiden.
– Min förhoppning är att det här leder till dialog med Unionen och Almega, de parter vi har velat prata med. De har ju varit hindrade av att vi inte varit arbetsgivare tidigare. Jag ser fram emot att diskutera om vi tillsammans kan upprätta en kollektivavtalsmodell som är gångbar för den här typen av uppdrag.
Är ni öppna för att skriva kollektivavtal framöver?
– Jag är absolut öppen för att skriva kollektivavtal, om vi landar i ett avtal som är anpassat för digital ekonomi. Som är skalbart och inte hindrar oss i målet att hjälpa 100 miljoner unga i sina första jobb.
Vill vara föregångare
Ja, målet är att vara världens största jobbförmedlare till unga redan 2025, och till 2030 ha hjälpt 100 miljoner unga till jobb.
Företaget har investerare som Stena-miljardären Dan Sten Olsson, Schibsted, Beijer Invest och entreprenören Gunilla von Platen i ryggen, och ska göra en större finansieringsrunda under 2021.
Det pågår en stor debatt över hela världen kring gig-företagens syn på anställda.
Jacob Rudbäck ser Yepstr som en föregångare på området.
– Jag hoppas att det svenska folket tycker vi gör en bra grej och blir stolta. Precis som Greta har blivit en förebild inom klimatdebatten, och Spotify har blivit en förebild inom tillgång till fri musik, så hoppas vi att folket blir stolta över att vi har ett litet svenskt företag som ligger längst fram vad det gäller arbetares rättigheter. Att det ska vara precis lika tryggt och schysts att jobba via en gig-plattform som att ta vilket annat jobb som helst, säger han och fortsätter:
– Så jag hoppas att Uber och Company tar sig en titt i spegeln och tänker att om Yepstr kan göra det här, varför skulle då inte vi kunna göra det.