Fair finance guide, som är en sammanslutning av Sveriges konsumenter, Amnesty, Diakonia, Fair action och Naturskyddsföreningen, har som mål att öka insynen i hur hållbart banker investerar. Nu har årets sammanställning över hur hållbara riktlinjer Sveriges banker har och hur väl de efterlever dem kommit.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Jakob König är projektledare för Fair finance guide och menar att årets undersökning visar att bankerna fortsätter stärka sitt arbete med hållbarhet.
– De skärper sina riktlinjer och blir mer transparenta med vad de ställer för krav när de investerar sina kunders pengar.
Fair finance guide går igenom de krav som bankerna ställer upp och räknar sedan ut hur stor procent av föreningens riktlinjer som bankerna uppfyller. Ingen av de sju största bankerna får godkänt trots förbättringarna.
Men Fair finance guide gör också stickprov hos bankerna för att se om de efterlever de krav som de själva ställt upp – och med den saken är det sämre ställt. Sex av de sju storbankerna hade avvikelser vid stickproven.
– Man lovar mycket men det brister ofta i efterlevnaden av riktlinjerna. Det finns en lucka mellan policy och praktik. Löftena till kunderna om hur man ska agera skapar ju en viss förväntning hos kunden, och det måste bankerna bli bättre på att efterleva.
Vad krävs för att få storbankerna att bli bättre på att sätta upp riktlinjer och att följa dem?
– Jag tror trycket från kunderna är väldigt viktigt. Sedan vi började åskådliggöra det här för två år sedan har bankerna skärpt sig rätt rejält. Flera av bankerna har stärkt sina team som jobbar med de här frågorna, och mycket handlar om att de blir mer granskade och att de får mer tryck från kunderna att det här är viktiga frågor för hur deras pengar används.
Jakob König menar att man som kund till en bank som man inte tycker har tillräckligt goda krav på hållbarhet i första hand ska försöka påverka dem att ändra sig. Det kan man till exempel göra genom ett formulär på Fair finance guides hemsida.
– Men skulle man få ett svar som man inte är nöjd med eller om man ser att det finns andra banker som är bättre bör man överväga att byta bank.
De två alternativa bankerna som finns i Sverige, Jak och Ekobanken, får nästan full pott. Det beror på att de alternativa bankerna ställer mycket högre krav, menar Jakob König.