I Norge handlar det främst om personlig assistans, psykiatri och social omsorg för barn, kallat Barnevernet. Efter affären offentliggjorts sa Ambeas vd Fredrik Gren till TT att han haft ögonen på Aleris i fem–sex år:
– Detta är en drömaffär för mig. Ibland får man ha tålamod och bida sin tid.
”Reapris”
Aleris som ägs av Investor kommer nu helt att koncentrera sig på sjukvårdsdelen av sin verksamhet. Omsorgsdelen har länge dragits med förluster och Investor har inte kommenterat affären, men köpeskillingen på 2,6 miljarder beskrivs av Dagens Industri som ett ”reapris”.
– Affären överraskar mig inte, det verkar vara ett strategiskt drag av Aleris. Sedan är frågan om det är ett strategiskt uppköp, säger Linn Herning, chef på tankesmedjan For Velferdsstaten, till Dagens ETC.
Tankesmedjan är en av de tongivande organisationerna mot välfärdsvinster och Linn Herning påpekar att det finns en stark opinon för begränsningar. Så sent som i våras körde stortinget (norska riksdagen) över regeringen och klubbade igenom begränsningar för utbyggnad av privat verksamhet inom Barnevernet – den sociala omsorgen för barn. Ambeas ambition är att växa med åtta till tio procent årligen och enligt Fredrik Gren ska cirka två tredjedelar av vinsten återinvesteras.
– Vi är ett börsnoterat bolag, och våra aktieägare, som är en del privata företag och pensionsfonder, förväntar sig en utdelning. För varje utdelad krona ska vi dock återinvestera två kronor, säger han till TT.
Skeptisk till ambitionerna
Linn Herning är dock skeptisk till bolagets ambitioner, åtminstone när det gäller verksamheten i Norge.
– De presenterade två tillväxtmöjligheter på sin presskonferens. Den ena är offentliga tjänster på anbud och den andra är att växa på den helt privata marknaden som inte är offentligt finansierad. När det gäller konkurrensutsättning är kritiken i Norge betydande, vilket bland annat visade sig genom beslutet i Stortinget. Jag hoppas att de misslyckas med sina tillväxtambitioner, säger hon.
Aleris är också indraget i ett rättsfall som gett en hel del negativ publicitet i Norge. Landets största fack, Fagforbundet, har stämt företaget på 35 miljoner norska kronor för utebliven övertidsersättning, semesterersättning och pension för 26 bemanningsanställda. Fallet ska upp i Oslo tingsrätt i januari och ägarbytet förändrar ingenting för facket.
– Vi fortsätter med arbetet och jobbar vidare med själva stämningsansökan. De har köpt företaget med rubb och stubb, säger Fagforbundets ordförande Mette Nord till tidningen Dagbladet.
Att försäljningen kommer just nu, efter Stortingsbeslutet och i samband med rättsfallet, är tydliga tecken på att Aleris gör en strategisk reträtt, menar Linn Herning.
– Vi vet att de tänker strategiskt kring marknad och marknadsmöjligheter. Då är det ju intressant att de säljer sig ur det segment som det blivit väldigt mycket politiskt fokus kring och där detta rättsfall pågår.