Arenabygget i Göteborg styrs av byggbolaget Sefa som i sin tur anlitar den polska underentreprenören Pilgrim. Men flera av Pilgrims polska byggarbetare är nu oroliga för att deras arbetsgivare har misskött skatteinbetalningarna.
– De är rädda för att åka på en skattesmäll eftersom de inte litar på att Pilgrim sköter inbetalningarna till polska och svenska myndigheter, säger Mikolaj Kosieradzki, ombudsman på fackförbundet Byggnads.
Anlitats av Trafikverket
Pilgrim misstänks också ha brutit mot kollektivavtalet. Om inte bolaget agerar kommer facket att avföra Pilgrim från den så kallad UV-förteckningen. Det innebär att Pilgrim svartlistas. Men det finns mer.
Sajten Stoppa fusket har gjort en granskning av företaget Pilgrim som Dagens ETC tagit del av. Pilgrim har haft verksamhet i Sverige i åtta år och bland annat anlitats av statliga Trafikverket. Idag har Pilgrim 40 polska gästarbetare på byggen i Göteborgstrakten och Lund men betalar varken skatt eller sociala avgifter i Sverige. Ännu märkligare blir det när reportern från Stoppa fusket besöker bolagets kontor i polska Gdansk. Talespersonen Tadeusz Iwanowski tar emot och representerar företaget. Kontoret bredvid tillhör Polsk-Svenska Handelskammaren där Tadeusz Iwanowski är chef. Pilgrim har samma telefonnummer som svenska konsulatet och kontoret ligger i rummet bredvid. Stoppa fuskets reporter såg endast en kvinna framför en dator på Pilgrims kontor, inga byggarbetare eller annan personal.
Tadeusz Iwanowski grundade Pilgrim och var majoritetsägare fram till 2007 då han utsågs till Sveriges Honorära konsul i Gdansk. Han skrev då över företaget på sin partner Magdalena Pramfelt som idag också arbetar på handelskammaren. Pilgrims vd, Mariusz Rutkowski, är sekreterare i revisionskommittén vid handelskammaren. Tadeusz Iwanowski menar att företaget följer alla regler och att man betalar alla nödvändiga skatter i Polen.
– Pilgrim har inte fast driftställe i Sverige, säger Tadeusz Iwanowski.
Skatt i Sverige?
Fast driftställe är ett nyckelord i sammanhanget. Om ledningen för ett företag finns i Sverige och verksamheten bedrivs här, är det så kallat fast driftsställe.
– Då ska alla skatter och avgifter betalas här, säger Skatteverkets Marianne Oders, rättslig specialist på internationell företagsbeskattning.
Mycket talar för att Pilgrim ska ha fast driftställe i Sverige. Enligt Pilgrims verksamhetsberättelse bedriver bolaget ”verksamhet i form av tjänster av byggande och renovering i Sverige”. Tadeusz Iwanowski, som är skriven på en adress i Stockolm, representerar Pilgrim i förhandlingar med svenska fackföreningar.
Den andra frågan gäller sociala avgifter. Grundregeln är att där arbetarna jobbar, oavsett om de arbetar för utländska gästande företag, eller är från Polen, ska företaget från dag ett betala sociala avgifter i Sverige. Det finns undantag till denna grundregel, till exempel utsändning. Då ska varje arbetare ha ett så kallar A1-intyg som visar att de sociala avgifterna betalas i Polen. Men enligt företagets årsredovisningar mellan 2008 och 2012 har bolaget betalat ut lön varje år men inga sociala avgifter. Förutom tre år då man betalar några få procent, den korrekta nivån är runt 40 procent i Polen.
Förklaringen håller inte
I ett mail förklara Pilgrims vd detta med att de har lånat arbetare från ett annat företag. Men enligt flera experter Dagens ETC har konsulterat håller inte den förklaringen. Och även om det skulle stämma innebär det att Pilgrim inte informerat facket att man hyr in arbetare från underentreprenörer.
− Det är helt horribelt. Enligt kollektivavtalet måste företaget anmäla till Byggnads att de använder underentreprenörer eller ”lånar” in personal. Det är ett lag- och kollektivavtalsbrott, säger Jan Nyqvist, ombudsman på Byggnads Väst med speciell uppgift att granska utländska företag.
Sedan Laval-domen har Sveriges lagar och regler anpassats efter EU. Det har öppnat för oseriösa företag, berättar Byggnads chefsjurist Mattias Landgren.
– Den första vågen av utländska företag dumpade löner. Det vi nu ser är andra vågen. Allt fler smiter undan skatter och sociala avgifter. Det kan ge extremt stora vinster, säger han.
De som drabbas värst i den här historien är de polska byggarbetarna som bygger Änglagården i Göteborg. Flera av dem ha arbetat längre än 183 dagar i Sverige vilket innebär att de ska betala inkomstskatt i Sverige. Men Pilgrim har redan dragit skatt från deras löner. Om de inte får tillbaka pengarna tvingas de betala hela skattesumman ur egen ficka.
– Flera av dem funderade på att inte åka tillbaka till bygget efter juluppehållet för att de är rädda för att förlora en stor del av sin lön, säger Mikolaj Kosieradzki, Byggnads ombudsman.
Pilgrim har inte heller betalat så kallade Fora-avgifter. Det innebär att de polska arbetarna blir utan tjänstepension och de kollektivavtalade försäkringarna.
Ombudsmannen Jan Nyqvist säger att Byggnads kommer att kontrollera uppgifterna.
– Det här är osund konkurrens. Vi kommer inte att acceptera detta. Vi kommer att koppla in skatteverket också.
Fotnot: Research till den här artikeln har gjorts av Stoppafusket, ett digitalt och grundlagsskyddat medium på nätet. Bakom Stoppafusket står frilansjournalisten Anna-Lena Norberg som under fyra års tid granskat den svenska byggbranschen.