I en ny forskningsstudie från London School of Economics intervjuas 35 av de personer som utgör Storbritanniens rikaste procent – och inte en enda av dem säger att de skulle lämna landet av skatteskäl. Till höger landets näst rikaste person, Sir Jim Ratcliffe
Bild: Shutterstock/TT/AP (montage)
Dagens ETC
Sand, sol och hav – nej tack, säger de superrika britterna. En ny studie visar att de allra mest förmögna inte alls lockas av klassiska skatteparadis. Men att de väljer att inte flytta själva är samtidigt ingen garanti för att deras pengar inte flyttar.
Det är kulturellt öde. Sand, sol, hav och lyxiga båtar. En uttråkande miljö som fungerar för några veckors semester, men absolut inte för att bosätta sig. Ungefär så motiverar några av de rikaste britterna varför de inte vill bo i ett skatteparadis.
I en ny forskningsstudie från London School of Economics intervjuas 35 av de personer som utgör Storbritanniens rikaste procent – och inte en enda av dem säger att de skulle lämna landet av skatteskäl, skriver The Guardian.
– Kan du tänka dig något tråkigare än att bo i ett skatteparadis?, säger en av de intervjuade.
Det finns ingen teater på Bahamas.
En annan, som arbetar som jurist, menar att hans liv är bra som det är och att en av hans klienter som flyttade till Bahamas tråkade ihjäl sig:
– Det är härligt i några veckor för att ladda batterier, men efter ett tag tänker du, jag skulle gärna gå och se en opera. Ja, det kan du glömma – det finns ingen teater på Bahamas.
Rädda för socialt stigma
Förutom att många menade att ett liv i ett skatteparadis verkar tråkigt, nämnde flera också att det är förknippat med ett socialt stigma att bosätta sig där. Enligt forskningsrapporten pratar flera av de intervjuade på ett nedsättande vis om människor som har flyttat till skatteparadis.
– De rika är inte bara starkt förankrade, utan de är också medvetna om stigman av skatteflykt – att bli betraktade som alltför själviska eller flytta till platser som andra anser vara kulturellt öde och tråkiga, säger Sam Friedman, professor i sociologi vid LSE och huvudförfattare till forskningen, till The Guardian.
Han menar att slutsatsen att höjda skatter gör att de rikaste lämnar landet behöver omvärderas.
– Vi måste utmana det rådande antagandet att om du beskattar de rika kommer de att flytta, säger han.
”Betalar väldigt lite”
Men om förhållandet är det samma när det gäller de rikas pengar svarar studien inte på. Alltså – om höjda skatter gör att fler sätter in sitt kapital på konton i skatteparadis. Eller om inställningen är liknande då, om det närmast ses som något genant.
Klart är hur som helst att skatteflykten i Europa fortfarande är stor. En kartläggning av den Parisbaserade forskningsgruppen EU Tax Observatory från i höstas, visar att det fortfarande slussas enorma summor till skatteparadis globalt.
– Vi har stärkta bevis för att de allra rikaste betalar väldigt lite i skatt, betydligt mindre i procent jämfört med andra grupper i samhället, sa Gabriel Zucman, ekonomiprofessor som har lett kartläggningen, till Dagens Nyheter då.
Svårt mäta skattesmitning
Att även Sverige går miste om skatteintäkter för att pengar slussas ut härifrån är inget nytt. För snart tre år sedan gjorde Dagens ETC en granskning som visade hur rika svenskar gömmer pengar i länder som Panama och Cypern. Några år dessförinnan, 2016, briserade Panamaläckan. Den visade att mängder av förmögna personer kommit undan skatt när de via så kallade brevlådeföretag gömt pengar i skatteparadis.
Men hur omfattande skattesmitandet egentligen är, är svårt att säga, enligt Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi och programchef för forskningsprogrammet ”Skatter och samhälle” på Institutet för näringslivsforskning.
– Jag har försökt mäta hur stora pengar som folk flyttar ut ur landet, med det är svårt att mäta belopp som inte redovisats fullt ut. En del av det som förs ut är inte olagligt, utan handlar mer om att man väljer att lägga pengar i länder som har lägre skattesats. Men oavsett hur man räknar är det svårt att få en bild av hur mycket som förs utomlands, säger han.
Fler ratar skatteparadis
Hans uppfattning är att det har blivit mindre vanligt att de riktigt rika flyttar till skatteparadis. Och även att de flyttar sina pengar dit.
– Både och förekommer absolut, men dels tror jag att det är lite mer stigmatiserat även i Sverige, och dessutom har det blivit svårare att smita undan efter att man infört rapporteringskrav och har ett internationellt samarbete för informationsutbyte.
Enligt den brittiska studien krävs mycket för att de allra rikaste ska lämna landet. Men några av de intervjuade svarade att det ändå finns gränser – om de ”politiska och ekonomiska förhållandena i Storbritannien förändras dramatiskt” kan de tänka sig att flytta. Även i Sverige tror Daniel Waldenström att de rikaste är relativt nöjda. Skatten på kapital är inte längre högre än i andra länder, och vi har varken förmögenhetsskatt, arvsskatt eller fastighetsskatt.
– Förr fanns det fler skäl till att flytta pengarna utomlands, eller att själv flytta. Nu tror jag att många upplever att vi har en mer pragmatisk inställning till beskattning, i alla fall när det gäller beskattning av kapital.