Men när Dagens ETC, i gårdagens tidning, granskade bolagets verksamhet i Sibirien framträdde en helt annan bild: Tekniken som används orsakar ekologisk förödelse.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men kritiken mot bolaget stannar inte där, även vad gäller ekonomin finns ett avancerat skatteupplägg och tveksamma affärer. Låt oss ta det från början.
Lyftet lät vänta på sig
I samband med bildandet av det nya bolaget Auriant Mining (en ombildning av tidigare företag i familjen Haskell, 2008) bosatte sig Preston Haskell och hans familj i Sverige. En åttarums bostadsrättslägenhet på Baldersgatan i centrala Stockholm köptes för 25 miljoner kronor och med några års mellanrum köpte han också två fritidshus på Värmdö för 8,8 respektive 9,5 miljoner kronor. Dessa privata affärer kommer längre fram att få stor betydelse.
Men det riktiga lyftet för Auriant Mining lät vänta på sig. Under tiden ställde Preston Haskell, främst via sitt bolag Golden Impala, upp med finansiering av de fortsatta satsningar som krävdes. Företagets skuld till Haskell växte från 160 miljoner 2011 till nära 400 miljoner 2015. Men det handlade alls inte om någon välgörenhet från ägaren sida. Räntan på lånen var 10 procent, enligt det finstilta i bolagets årsredovisningar. Och de här pengarna tar en märklig väg ut i den vida världen.
Komplicerad struktur
Ränteintäkterna på tiotals miljoner årligen från lånen som Haskell lämnat till Auriant Mining hamnade inte i hans deklaration. Istället sköttes affärerna via en bank på Guernsey. Med hjälp av advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama byggdes en komplicerad struktur av stiftelser, där syftet är att dölja vem som i sista hand äger de bolag på Brittiska Jungfruöarna dit pengarna vandrar.
Skatteverkets utredningar visar också att en anmärkningsvärd transaktion gjordes i samband med att Auriant Mining köper Haskells ryska gruvbolag. Haskells bolag hade nämligen skulder på 117 miljoner kronor till ett annat av hans bolag – Hellifield Overseas Ltd. Genom sammanslagningen av bolagen fick Haskell en återbetalning av dessa lån.
Efter en serie komplicerade affärer betalades Hellifields fordringar bland annat i form av aktier i Auriant Mining.
Skatteverket konstaterar också att Haskells bolag Golden Impala låter gruvbolaget betala närmare 9 miljoner i ”merger costs” (kostnader för sammanslagningen av bolagen). Detta ”synes strida” mot avtalet om hur sammanslagningen mellan bolagen skulle gå till, konstaterar Skatteverket.
Preston fick även stora utbetalningar i form av lön och arvoden från Auriant. 2012 fick han utöver sitt uppdrag som styrelseordförande i bolaget anställning som ”PR-manager”. Lönen för den 75-procentiga tjänsten var 100 000 kronor i månaden. Totalt uppgav Haskell att bolaget betalade en månadslön på 500 000 kronor under detta år. Ett stort belopp för ett företag med en omsättning på ett par hundra miljoner. Av Auriants bokföring går det också att utläsa att mer än 10 miljoner kronor betalades ut för ”Legal Services” (juridiska tjänster) under 2015 till Haskells bolag Golden Impala.
Hundratals gömda miljoner
Konstruktionen höll under flera år. 2010 och 2011 deklarerade Haskell inte några löneinkomster alls. De följande åren uppgav han en inkomst av tjänst på mellan 240 000 och 660 000 kronor. En blygsam summa för en person med omfattande affärsverksamhet. Men i maj 2016 publicerade medier i en rad länder material från den så kallade Panamaläckan. 11,5 miljoner läckta dokument från advokatfirman Mossack Fonseca avslöjade en industriell verksamhet där förmögenheter och stora inkomster gömdes i skatteparadis. 214 000 så kallade offshorebolag avslöjades i Panamaläckan. Nio av dessa kunde Skatteverket koppla till Preston Haskell. Skatteverket hittade också återkommande betalningar från dessa bolag till Mossack Fonseca i Panama, det bolag som organiserat skatteflykten.
Skatteverkets utredningar ger en bild av att inkomster på 100-tals miljoner förts ut ur landet och gömts undan. Ränteinkomster, arvoden, försäljningsintäkter med mera har förts till Haskells nio bolag på Brittiska Jungfruöarna.
Omfattande skatteprocess
En stor post är räntebetalningarna på de lån som Haskells via sitt bolag Golden Impala gett till Auriant Mining. Under åren 2011 till 2015 uppgick enbart denna ström av räntebetalningar till 133 miljoner kronor. Till detta kommer lönen som PR-manager, arvoden för ”juridisk rådgivning” och ”advokatkostnader”.
Under de aktuella åren gjorde Auriant Mining stora förluster. Samtidigt fick bolagets majoritetsägare en stor ekonomisk utdelning från verksamheten.
Nu pågår en omfattande skatteprocess mot Preston Haskell. Och det är här bostadsrätten på Baldersgatan och fritidshusen på Värmdö kommer in i bilden. När Skatteverket började ställa krav på Haskell hävdade han att han aldrig varit bosatt i Sverige, utan behållit en bostad i Ryssland. Men med hänvisning till bostadsrätten och fritidshuset, samt att Haskell och hans fru varit folkbokförda i Sverige under fem år tror inte Skatteverkets utredare på den uppgiften.
Ytterligare en anmärkningsvärd detalj är att myndigheten visar att Haskell ”vid ett flertal tillfällen lämnat felaktiga och motstridiga uppgifter” om var han har bott. Gentemot myndigheter i olika länder har han uppgivit att han bott i Ryssland, Storbritannien och den karibiska önationen St Kitts och Nevis, samtidigt som han i andra sammanhang sagt att han bott i Sverige.
Huvudägarens avancerade skatteplanering och direkt osanna uppgifter kan ses i ljuset av att företaget när det presenterar sina värderingar skriver att man är ”beroende av förtroende och stöd” från bland annat stat och lokala myndigheter och att man strävar efter ”högsta möjliga integritet”.
Vi har via mejl ställt frågor till företagets vd Sergey Ustimenko om hur företaget påverkas av huvudägarens affärer, men vi har inte fått något svar.
Störst i läckan
I tre beslut på sammanlagt 200 sidor har Skatteverket sedan 2016 rett ut skattekraven mot Haskell. Totalt handlar det om drygt 250 miljoner kronor i obetalda skatter. Efter ett domstolsbeslut har myndigheten också säkrat att delar av skattekraven går att driva in via de räntor och amorteringar som Auriant Mining ska göra på pengar man lånat av Preston Haskell.
– Besluten som rör Preston Haskell är de i särklass största bland de ärenden som är kopplade till Panamaläckan under 2016 och 2017. Inget annat ärende är i närheten av de belopp det handlar om i det här fallet, säger Ann Bergqvist Pattihis vid Skatteverket.
Fotnot: Dagens ETC har sökt Preston Haskell, både på hans adress i London och genom Wistrand advokatbyrå i Göteborg som företräder honom. Men varken han eller hans advokater svarar på vår förfrågan om en intervju.