Det är forskare vid University of Warwick och London School of Economics (LSE) som i en ny studie undersökt inkomstdeklarationer från åren 1997-2020 och med hjälp av dessa kunnat visa hur ojämnt fördelade kapitalinkomsterna är i den brittiska befolkningen.
Bland annat visar studien att mer än hälften av alla kapitalinkomster år 2020 gick till endast 5 000 personer. Dessa fick i genomsnitt över 6,8 miljoner pund – 89 miljoner kronor – vardera.
”Absurt koncentrerade”
Forskarna har också kunnat synliggöra hur kapitalinkomster är koncentrerade till vissa regioner. I Kensington, en stadsdel i London med 6 400 invånare, är kapitalinkomsterna högre än i städerna Liverpool, Manchester och Newcastle – tillsammans.
Samtidigt är sannolikheten att ha kapitalinkomster 50 gånger högre för en boende i Kensington jämfört med den som bor i östra Londonförorten Barking.
– Kapitalinkomster är absurt koncentrerade. Hälften av alla kapitalinkomster i hela landet tillfaller lika många människor som får plats i Albert Hall, säger Arun Advani, biträdande professor vid University of Warwick, i ett uttalande.
Forskarna bakom studien är kritiska till de skattelättnader som införts på kapitalinkomster, som de menar endast gagnar dem som redan är förmögna.
– Kapitalinkomster är inte vanligt förekommande bland befolkningen i stort – men standard bland de superrika. Därför är skattelättnader för kapitalinkomster särskilt regressiva, säger Andy Summers, biträdande professor vid LSE, i ett uttalande.
Det mesta till var tionde
Motsvarande data existerar även i Sverige och uppvisar i stort en liknande bild.
– Vi har gjort sådana analyser också här i Sverige och överlag är den typen av inkomster väldigt skevt fördelade. De tillfaller en väldigt liten del av befolkningen, säger Johan Lindberg, utredare på SCB.
Vissserligen visar statistik från SCB att 63 procent av den vuxna befolkningen i Sverige hade någon form av kapitalinkomst år 2020, men dessa inkomster är mycket mer ojämnt fördelade jämfört med andra inkomstslag.
Exempelvis fick den tiondel av befolkningen med de största kapitalinkomsterna hela 95 procent av totalsumman av alla kapitalinkomster under 2020.
– Därför spelar kapitalinkomster stor roll för de inkomstskillnader som vi ser idag. Till skillnad från kapitalinkomster har nämligen löneskillnaderna förändrats förhållandevis lite, säger Johan Lindberg.
Heltäckande bild saknas
Att stigande kapitalinkomster har stor effekt på ojämlikhet är också något som betonas i den särskilda rapport som släpptes av Finanspolitiska rådet förra veckan. Enligt rapporten har kapitalinkomster blivit allt viktigare som andel av totalinkomsten samtidigt som de är starkt koncentrerade till dem med högre inkomster.
Från Finanspolitiska rådets sida menar man dock att avseende kapitalvinster finns det flera faktorer som gör det svårt att bedöma inkomsternas storlek och fördelning. Särskilt relevant ges frågan om statistik över förmögenheter.
– Eftersom vi saknar statistik över fördelningen av tillgångar och skulder, saknar vi också en samlad bild av den ekonomiska ojämlikheten och dess utveckling, skriver Finanspolitiska rådet i ett pressmeddelande.
Sammantaget är Finanspolitiska rådets bedömning att den befintliga statistiken underskattar förändringen i ojämlikheten.