Storbankerna slår rekord – aldrig haft högre vinst
Storbankernas verkställande direktörer: Johan Torgeby (SEB), Frank Vang-Jensen (Nordea), Jens Henriksson (Swedbank) och Carina Åkerström (Handelsbanken).
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT, Duygu Getiren/TT, Malin Hoelstad/SvD/TT, Jessica Gow/TT
Dagens ETC
Trots en brinnande pandemi så visar storbankerna ett spektakulärt resultat för 2021. Sist ut var Handelsbanken – med ett rekordår. Samtidigt gör bankerna mer pengar än någonsin på sina kunder, när det så kallade räntenettot drivits upp till drygt 130 miljarder kronor.
Text: Sofie Axelsson
Statistik: Sten Ljunggren
LO-ekonomen Torbjörn Hållö säger till Dagens ETC att många sektorer varit väldigt ansatta under pandemin, som turistnäringen, kulturen och transporten. Men för de allra flesta andra sektorer har marknaden varit relativt stark. Och det märks även i bankernas resultat.
– Generellt har det gått bra för näringslivet så det är klart att bankerna också drar nytta av det. När det är attraktivt att ha pengar på börsen är det också gynnsamt för bankerna. Sedan har bostadspriserna fortsatt stiga, vilket leder till en bra ekonomisk miljö inte minst för bankerna då möjligheterna för att låna ut pengar ökar, säger han.
Utdelningar väntar
På grund av att många företag under pandemin helt eller delvis har behövt hålla igen med aktieutdelning uppfattar Torbjörn Hållö även ett stort intresse för att ”ta igen” i år.
– Jag förutser att det blir stora utdelningar.
För Swedbank stämmer den prognosen väl. Utöver den ordinarie utdelningen på 9,25 kronor föreslår styrelsen en extra utdelning på två kronor per aktie.
Även Nordea föreslår en stor höjning av aktieutdelningen från 4,06 kronor per aktie till 7,19 kronor per aktie. SEB:s styrelse föreslår en utdelning på sex kronor per aktie vilket är högre än fjolårets 4,10.
– När vi summerar det fjärde kvartalet är det ännu ett bra resultat, faktiskt det bästa i bankens 150-åriga historia, säger Handelsbankens vd Carina Åkerström till TT.
Handelsbanken gör nästan 20 miljarder i resultat efter skatt för 2021. Ledningen föreslår en utdelning på fem kronor per aktie.
”Ställa högre krav”
Torbjörn Hållö säger att han inte är någon allmän motståndare till att bankerna ska få göra utdelningar men menar samtidigt att det finns skäl att kräva dem på ett större ansvar än andra företag.
– De stora bankerna har skattebetalarna som implicit skydd. Med en sådan statlig försäkring tycker jag man kan ställa högre krav, som att ha modesta aktieutdelningar. Det är också viktigt att bankerna har stora buffertar för att kunna förbereda sig för dåliga tider.
– Nu verkar man från regeringens sida ge förslag på att införa någon typ av bankskatt. Jag tycker inte man ska jaga banker men jag uppfattar det som att bankerna har för låg beskattning så jag uppskattar att det finns ett politiskt intresse för att rätta till det, säger Torbjörn Hållö.