BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Oligopolmarknad”
Alla de fyra jättarna har ökat sitt så kallade räntenetto, alltså skillnaden mellan in och utlåning, mellan andra kvartalet i fjol och motsvarande kvartal detta år. Bolåneräntorna är historiskt sett låga, men på Villaägarnas riksförbund anser man att de kunde bli betydligt lägre.
Håkan Larsson, som är boendeekonom på förbundet, tycker att det liknar en tyst överenskommelse mellan bankerna om att inte sänka räntorna, trots att man har goda marginaler.
– Vi kan se hur de stora drakarna följer varandra prismässigt väldigt nära, och det är framför allt de vanliga bolånekunderna som inte har möjlighet att förhandla om räntorna, säger han.
Att det finns fyra dominerande aktörer på bolånemarknaden gör att prispressen på räntorna blir sämre och det liknar nästan en kartellbildning, menar Håkan Larsson.
– Konkurrensverket har varit inne på det också, vi har en oligopolmarknad med fyra dominanter. Då finns det en uppenbar risk för väldigt bristfällig konkurrens och för höga priser, i det här fallet för höga räntor, säger han.
Håkan Larsson tycker också att det statliga bolåneinstitutet SBAB har en viktig roll på marknaden för att pressa priserna.
– På de korta lånen, på tremånadersräntan, där är SBAB ganska bra i dag. Men på lån med längre löptid ligger de också relativt högt, säger han.
Amorteringskrav på banknivå
Att bankerna behöver vinsterna för att ha marginaler och för att gardera sig mot kommande krav på ökad kapitaltäckning avfärdar Håkan Larsson på Villaägarna. När Riksbanken håller sin styrränta negativ borde inte bankerna kunna ta ut de räntor de gör i dag, menar han.
– Det motiverar inte alls de här marginalerna och försvarar inte de höga räntorna. Det är inte rimligt att räntan ska ligga på 1,6 procent om bankens finansieringskostnader är negativa, säger han.
FI: ”Kunderna ska förhandla”
Villaägarna efterlyser också hårdare tag från Finansinspektionen (FI) mot storbankerna för att öka konkurrensen. Men på FI menar man att konsumenterna får ta ansvaret för att förhandla sina egna räntor. I ett skriftligt uttalande till Dagens ETC skriver FI:
”Den höga marginalen på bolån visar att det finns ett stort förhandlingsutrymme. Det är därför viktigt att konsumenter kontaktar olika banker och förhandlar för att sänka sina räntekostnader.”
Man ser inte konkurrensen mellan på bolånemarknaden som för dålig.
”Det finns åtminstone åtta olika större aktörer som erbjuder bolån så konsumenter behöver inte vara begränsade till storbankerna. Om fler konsumenter bytte bank så skulle detta sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna skulle sjunka, ” skriver FI.
”Sticker i ögonen”
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har tidigare varit kritisk till bankernas höga räntenetton.
– Jag förstår att det sticker i ögonen på många, att bankerna gör så stora vinster och att man ser att marginalerna är så höga som de är, sa han tidigare i år till TT.
Dagens ETC har sökt Per Bolund för en kommentar om Villaägarnas krav.