Läs också: Kommentar / Linn Spross: När Kina skakar – skakar världen
Börser över hela världen har rasat kraftigt sedan årsskiftet. Värst är det i Kina där Shanghaibörsen rasat med runt 16 procent hittills under 2016. I en ny rapport varnar brittiska storbanken Royal Bank of Scotland, RBS, nu för en jättekrasch i världsekonomin.
– Kina har inlett en större korrektion och det kommer att ge en snöbollseffekt. Aktier och räntepapper har blivit mycket farliga, säger bankens kreditchef Andrew Roberts till The Telegraph.
RBS analytiker ser liknande tecken som inför finanskraschen 2008: minskad global handel och utlåning i kombination med rekordstor global skuldsättning samt ansträngda balansräkningar hos företagen. Rådet till de som har pengar i aktier, aktiefonder eller räntepapper är rakt:
– Sälj allt utom högkvalitativa obligationer (ex. tyska och amerikanska statspapper, reds anm.). Det handlar om att få tillbaka kapitalet, inte om att få avkastning, skriver RBS i sin rapport.
Sandro Scocco, chefsekonom på Arena idé, ser också orosmoln på finanshimlen. Centralbanker över hela världen stimulerar ekonomin genom stora stödköp av värdepapper, exempelvis stats- och fastighetsobligationer.
– Tittar man på medlen som centralbankerna ligger ute och stimulerar ekonomin med är de oerhörda volymer. Därmed råder det stor osäkerhet om vad tillgångar faktiskt är värda. Det är en dopad marknadsekonomi, så här ska det inte se ut i normalfallet, säger Sandro Scocco.
Svensk ekonomi stark
Ur ett internationellt perspektiv är svensk ekonomi stark och sett på några års sikt har också börsen stigit kraftigt. Men även i Sverige har 2016 inletts med kraftig börsnedgång. Liksom andra centralbanker försöker den Svenska Riksbanken försvaga värdet på den inhemska valutan för att gynna exporten. Det leder till ett slags valutakrig och stor osäkerhet på valutamarknaderna menar Sandro Scocco.
– Det här är en relativlek. Problemet är ju när Europeiska centralbanken genomför expansiva insatser så trycker det ner Euron. Sedan gör Riksbanken motsvarande och då försvagas kronan igen. Det är väldigt mycket katten på råttan, råttan på repet.
Sandro Scocco är också oroad över den högt värderade svenska bostadsmarknaden.
– Det är inte bara börsen som gått starkt utan även bostäder. Så har det varit ända sedan mitten av nittiotalet i princip, med undantag för en liten dipp efter finanskrisen. Jag får väl hålla med de utländska ekonomer som säger att det inte kan fortsätta så i Sverige, utan att det kommer att bli en rekyl.