Hyresgästföreningen har gått ut med krav om bland annat hyresrabatter, att bostadsbolagen ska ha överseende med sena hyresinbetalningar samt ett stopp för uppsägningar och vräkningar.
I Göteborg fattade kommunala bostadsbolaget AB Framtiden härom veckan ett beslut om att stoppa alla vräkningar inom allmännyttan, nära 73 000 lägenheter och 150 000 boende.
– Ingen ska drabbas av vräkningar på grund av pandemin, sa Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, till Dagens ETC.
Borgarrådet: ”Vill inte se några vräkningar”
Nu öppnar även Stockholms stads bostadsbolag för liknande åtgärder.
– Bostadsbolagen har min instruktion att göra allt de kan för bidra till att lindra konsekvenserna av pandemin, och ett tydligt direktiv att aktivt arbeta mot avhysningar, säger bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) till Dagens ETC.
Han är även ordförande i Stockholms två största kommunala bostadsbolag, Familjebostäder och Svenska Bostäder.
– Våra medarbetare på stadens bostadsbolag jobbar hårt för att hjälpa till, och de gör starka insatser för att också mildra en fortsatt smittspridning, säger han.
Kan ett stopp för vräkningar bli aktuellt för Stockholms kommunala bostadsbolag?
– Jag vill inte se några vräkningar i det här allvarliga läget, därför har bostadsbolagen vidtagit dessa åtgärder. Om vi får signaler från våra bostadsbolag att detta arbete inte skulle vara tillräckligt på grund av effekterna av coronaviruset så kommer vi självklart ta ställning till om ytterligare åtgärder behöver vidtas, säger han.
Ministern: ”Redo diskutera stödåtgärder”
Bostadsminister Per Bolund (MP) menar att regeringen arbetar mycket hårt för att dämpa effekterna av coronaviruset och att han för tät dialog med hyresmarknadens parter.
– Många hyresvärdar gör nu viktiga insatser för att hyresgäster ska vara trygga under krisen. Regeringen välkomnar alla bra initiativ där hyresvärdar tar ett större ansvar och det är fantastiskt att så många visar välvilja. Vi är redo att diskutera fler stödåtgärder riktade till de som har en utsatt situation på bostadsmarknaden och jag vill inte utesluta några åtgärder i dagsläget, säger Bolund i en skriftlig kommentar till Dagens ETC.
Kronofogden har ännu inte märkt av någon ökning av att folk inte kan betala sina skulder, men fortsätter utföra avhysningar som vanligt, undantaget målgruppen över 70 år.
Inte heller Sveriges Allmännytta, branschorganisationen för landets över 300 kommunala bostadsbolag, har märkt av någon större efterfrågan från hyresgäster om anstånd med hyran ännu.
– Men varslen innebär ju inte att man har förlorat jobbet utan lön, utan det dröjer ju någon månad innan månadslönen försvinner. Då förväntar vi oss betydligt större andel hyresgäster som kommer höra av sig, säger vd Anders Nordstrand i podden Radio Allmännyttan.
– Närmare sommaren så kanske vi ser fler som hör av sig och vill ha uppskov med hyran. Där gäller det för våra bolag att jobba med de instrument man brukar jobba med, fortsätter Nordstrand och nämner bland annat att bolagen kan vara generösa med anstånd av hyran, lägga upp avbetalningsplaner och ha en bra samverkan med socialtjänsten.
Vänsterpartiet gick i onsdags ut med ett förslag om att införa en fond där där hyresgäster kan få upp till 75 procents lägre hyra.
– Ingen människa ska kastas ut i hemlöshet på grund av att de förlorat jobbet, säger Jonas Sjöstedt.
”Bra lösning i hastigheten”
Sten-Åke Stenberg, professor i sociologi vid Stockholms universitet, som forskat kring vräkningar:
– Det finns ett samband mellan att vara arbetslös och att bli vräkt, det ligger ju i sakens natur. Har man inga pengar så har man svårt att betala hyran. Då är det socialtjänstens uppgift att bistå med försörjningsstöd. Lagstiftningen gör att det kan gå ganska raskt från att man inte har betalat hyran till en vräkning, säger han.
Bland annat Tyskland, Skottland och Spanien samt flera storstäder i USA har, liksom Göteborg, redan infört varianter av stopp för vräkningar. Stenberg menar att det inte är någon långsiktig lösning.
– Vräkningsstopp blir ju bara en puckel i den meningen att då kommer de vräkningarna sedan, när Sverige har frisknat till. Då läggs hyrorna på hög och situationen blir bara ännu mer förvärrad. Och när allt det här har lugnat ner sig så har hyresgästerna en hyresskuld.
– Ett stopp för vräkningar kan ju vara en bra lösning i hastigheten, men inte på längre sikt. Det betyder ju bara att man skjuter upp katastrofen.
Stenberg menar att ökat antal vräkningar skulle ha en förskräcklig inverkan på folkhälsan och samhället i stort, inte minst när det handlar om barnfamiljer som vräks. Han har i en forskningsstudie visat att människor som vräks från sina hem löper fyra gånger högre risk för självmord.
– Och i det här läget som vi har idag är den risken säkert ännu högre. Alla går vi ju omkring och är halvt deprimerade över coronan, och människor som redan är utsatta då kommer drabbas ännu hårdare.