Stjärnmäklaren hyllades – nu sitter han häktad för ekobrott
Den nu häktade mäklaren har sammanlagt sålt objekt för miljardsummor.
Bild: Robin Bäckman/TT / Shutterstock
Dagens ETC
Allt som åker upp måste någon gång komma ned. I fallet med stjärnmäklaren som förra veckan häktades misstänkt för grov ekonomisk brottslighet kan fallet bli extra hårt. Nu utreds vad som döljer sig bland miljardförsäljningen.
Stilig som få. Fräsch som en tandkrämsreklam. Svart bälte i charm. Det går knappast att andas mer framgång än vad Alex – som egentligen heter något annat – gjort. Inte ens 40 år fyllda. Med en dryg handfull år i mäklargamet.
Inte undra på att han hyllats för sina framgångar. För antalet försäljningar. För antalet rekommendationer. För att totalt ha sålt objekt värda flera miljarder kronor. Så bra har det gått att han intervjuats inte bara i branschmedia, utan också i nationell sådan. Och i sociala medier har han lockat tiotusentals, ibland betydligt fler, att lyssna på livsvisdomar och berättelser om den egna framgångssagan.
”Kommer pågå länge”
Nu kan den ha fått ett abrupt slut. I tisdags förra veckan greps Alex och tre andra personer när polisen i en gryningsräd slog till mot flera adresser i Stockholm. Polisen ska ha beslagtagit datorer, mobiltelefoner och dokument. Senare samma dag släpptes en av personerna medan övriga tre – två män och en kvinna – kvarhölls frihetsberövade.
I fredags häktades de misstänkta. Enligt kammaråklagare Gunnar Zetterqvists häktningsframställan misstänks personerna på sannolika skäl för grov penningtvätt, grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.
Vad gärningarna i detalj bestått i är höljt i dunkel. Eller förundersökningssekretess, som det formellt heter. Enligt Gunnar Zetterqvist ska det röra sig om ekonomiska brott begångna både inom de häktades mäklarverksamhet och privat.
– Formellt har jag två veckor på mig att väcka åtal, men jag kan redan nu säga att den här utredningen kommer pågå längre än så, säger han till SVT efter razzian.
Med andra ord lär det dröja innan ytterligare detaljer om den misstänkta ekonomiska brottsligheten blir offentliga. Till Dagens Industri säger källor att det ska röra sig om upplägg där lägenheter köpts av bulvaner och förmedlats svart.
Stenhård konkurrens
Om det stämmer vore det inte första gången en mäklare gör sig skyldig till något liknande. Särskilt inte i Stockholm, med sin särdeles hårt konkurrensutsatta bostadsmarknad och skyhöga priser på bostäder.
År 2022 låg det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i länet på drygt 65 000 kronor, att jämföra med strax över 44 000 kronor för riket. Går du lite närmare, in till Stockholms stad, ökar snittpriset till nästan 82 000 kronor. Och zoomar du in till centrala Stockholm landade snittpriset på nästan 107 000 kronor.
Följaktligen är det här de samlas. En tredjedel av landets alla fastighetsmäklare verkar i Stockholms län. 2 586 av totalt 7 703 mäklare. En mäklare på 944 invånare, att jämföra med en mäklare på 1367 invånare för riket.
Miljarder att dela på
Det är inga småsummor de slåss om. Enligt hittamaklare.se spänner mäklararvodet per såld lägenhet mellan 40 000 och 143 000 kronor. Multiplicera det med de 37 089 bostadsrätter som enligt Svensk mäklarstatistik sålts i Stockholms län den senaste tolvmånadersperioden så har du någonstans mellan 1,5 och 5,3 miljarder kronor att kämpa om för de dryga 2 500 mäklarna.
Ingenstans anmäls eller varnas heller lika många mäklare eller får sina licenser tillbakadragna av Fastighetsmäklarinspektionen som i huvudstaden. Sedan 2017 har i genomsnitt 42 procent av alla anmälningar mot mäklare gått till sådana som är verksamma i Stockholms län. När det gäller meddelade varningar är andelen ännu högre: 48 procent. Och när det gäller återkallande av licenser ytterligare ett snäpp högre: 63 procent.
Från snatteri till vapenbrott
Även om fakta i fallet Alex ännu saknas står det klart att han gjort en raketkarriär som lär ha fått ett och annat ögonbryn att resas. Sedan han grundade sin firma 2017 har omsättningen fram till 2021 ökat med 210 000 procent. Från motsvarande en lön inom valfritt serviceyrke till en bit över 50 miljoner kronor på bara fyra år.
Fakta är också att två av de personer som sitter häktade antingen varnats av Fastighetsmäklarinspektionen eller är sedan tidigare dömda för brott.
I Alex fall handlar det om en varning för att ha agerat på ett förtroendeskadligt sätt i samband med en fastighetsaffär. I den andra häktade mannens fall, en 37-åring, handlar det om domar för snatteri, olovlig körning och brott mot alkohollagen.
Om sökningen utökas till andra personer på ett eller annat sätt knutna till firman hittar Dagens ETC en fängelsedom för grovt vapenbrott samt minst två varningar utfärdade av Fastighetsmäklarinspektionen.
Upplägget inte unikt
Om vi rör oss bort från belagda fakta spekuleras det i att Alex ska redovisat försäljning av bostadsrätter som inkomst från passiv näringsverksamhet istället för som del av aktiv sådan – eftersom skatten då är lägre. Hur det står till med den saken är okänt, men Skatteverket kan bekräfta att Alex faktiskt redovisat sådana inkomster: 160 000 kronor för 2016 och över 750 000 kronor för 2017.
Andra spekulationer gäller det som Dagens Industris källor också pratar om, att bulvaner ska ha använts för att köpa bostadsrätter, dessutom till ett lågt pris, för att sedan säljas till marknadspris och på så sätt håva in rejält på mellanskillnaden.
Inte heller detta är möjligt att belägga utan full insyn i firmans affärer, men förfarandet är inte unikt. I december 2020 beslöt till exempel Fastighetsmäklarinspektionen att varna en mäklare efter att flera personer anmält denne för att ha pressat dem att sälja till ett lägre pris än de först tänkt sig – objekt som efter försäljningen direkt lades ut till ny försäljning och till ett högre pris.
I myndighetens beslut framgår att den varnare mäklaren ”verkat för att säljaren ska acceptera en prisreducering… till köparens fördel”. Eftersom mäklaren tidigare inte meddelats några påföljder valde inspektionen att varna personen istället för att återkalla dennes registrering som fastighetsmäklare.
Vad gäller det aktuella fallet säger Alex advokat Behrang Eslami till Expressen att hans klient är oskyldig.
– Min klient förnekar de gärningar som han delgetts misstanke om. På grund av rådande restriktioner och med respekt för förundersökningssekretessen är jag i nuläget förhindrad att utveckla min klients inställning.