Efter Bitcoin kommer nu den nya virtuella valutan: Auroracoin från Island. Men den innebär ingen frigörelse för fattiga islänningar som skaparna hävdar. Det är ett farligt värdepapper där en liten grupp uppfinnare sitter med alla trumf på hand, skriver ekonomen Stefan Koch.
Bitcoin, som lanserades 2009, är en virtuell valuta baserad på avancerad krypteringskod och där det varit möjligt att ”bryta” mer coins genom att låta datorn lösa svåra matteuppgifter. Problemlösningen har blivit svårare över tiden och mängden coins som kan brytas är begränsad. Bitcoin har också efter en inledande tvekan blivit accepterad som valuta i vissa sammanhang men backas inte upp av någon stat och saknar därför stabilitet. Värdet rusar upp och ner ungefär som ett farligt värdepapper i säg den amerikanska bostadsmarknaden eller något annat område där alla vet att kraschen kommer förr eller senare.
Valutor måste backup
Problemet för Bitcoin är nämligen att en valuta måste ha muskler bakom sig för att kunna bli accepterad som en valuta. Det är bara staterna som har sådana muskler och så fort någon stor stat säger något hotfullt om bitcoins så dyker kursen som en sten. Bitcoin är alltså inte en valuta. Det hindrar inte att Bitcoin kan fungera som ett farligt värdepapper, vilket då egentligen är vad det är. Ibland rusar värdet upp och ibland ner men den stora kraschen har hittills uteblivit. Som bäst har en Bitcoin värderats till över ettusen amerikanska dollar. Efter Bitcoin kom efterföljaren Litecoin, Dogecoin, Altcoin och efter det en hel svärm med olika coins, för det slutar inte där. På Crypto-Currenzy Marcet Capitalizations finns idag inte mindre än 216 olika coin-valutor registerade ända ner till nr 209 som är Leprocoin. De allra sista, Zenithcoin, Electric, 66coin, Magic internet money, Emucoin, Tenfivecoin och Macrocoin, bedrivs det ingen handel med.
Valutan finns inte
Framgången för en ny coin beror på det mediegenomslag som kan organiseras. Dåligt genomslag i media för en coin som t. ex. Battlecoin eller Duckduckcoin betyder att ingen känner till valutan och då ”finns” den inte. I det sammanhanget är nya Auroracoin en framgång. Medie-genomslaget har varit bra och Auroracoin har i kraft av det seglat upp som en av de största cryptovalutorna. Bakom Auroracoin finns en hemlig grupp som publicerat ett manifest. Bakgrunden till Auroracoin beskrivs som behovet av att frigöra sig från den värdelösa isländska valutan. En valuta som alltid tappat stadigt i värde vilket framförallt drabbat de fattiga, och som på senare år i sviterna av den isländska bankkraschen pålagts en rad restriktioner. Finansmännen och staten går hand i hand för att tjäna pengar, de vanliga medborgarna får bära bördan, finanspolitiken och den egna valutan är därför korrupt och Auroracoin är vägen ut.
Till att börja med genomfördes en så kallad airdrop den 25 mars i år. Varje isländsk medborgare fick en hög med Auroracoins att starta med. Efter det kan nya coins bara tjänas genom ”brytning” eller genom handel, genom att använda valutan. Auroracoin är baserad på Litecoins som är efterföljaren till Bitcoins och kan alltså ”brytas” på ett liknande sätt som Bitcoin. Manifestet avslutas med en vädjan till programmerare att ta fram betalsystem för Auroracoin, och en vädjan till cryptovalutahandlare världen över att acceptera Auroracoin som en ny cryptovaluta.
Ett slags chickenrace
För en coin och för ett farligt värdepapper är förtroendet avgörande för värderingen. Att spekulera i coins kan kanske bäst beskrivas som ett chickenrace. Värdepappret i form av en coin rusar upp och ner. Hoppar du av för tidigt missar du tjurrusningen och vinsten. Hoppar du av för sent så åker du med ner och förlorar pengarna på det sättet. Den centrala råvaran är tillgång till information och att gissa rätt, så som det fungerar med all aktie- och värdepappershandel. Vi kan ta ett exempel med den internationella krisen på Krim. Rysslands intrång på Krim ledde till ett generellt fall på världens börser. Oro för ryska gasleveranser till Tyskland och den påverkan på världsekonomin det kunde ha. Den som kände till intrånget på förhand skulle därmed kunna tjäna pengar på det genom att köpa derivat, warranter som ger utdelning vid börsnedgång. När sedan den politiska krisen inte resulterade i en ekonomisk kris repade sig kurserna igen. Den som hade förhandsinformation om det skulle i sin tur kunna tjäna pengar på uppgången genom att helt enkelt köpa ”billiga” aktier. Information och att vara först med att göra något är alltså nyckeln till att göra pengar på börshandel.
De verkliga vinnarna i coinbranschen borde därför vara uppfinnarna. De sitter centralt placerade och har all möjlig bakgrundsinformation. Det gäller också för Auroracoin. Det är ingen valuta och det är ingen frigörelse för fattiga islänningar. Det är ett farligt värdepapper där en liten grupp uppfinnare sitter med alla trumf på hand.
Stefan Koch
Är ekonom och debattör.