BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Samstämmig kritik
Storbankerna har länge varit kritiska till SBAB och den konkurrensen bolåneinstitutets villkor fört med sig. De skulle troligtvis inte sörja en utförsäljning. Men bland andra aktörer på bostadsmarknaden är kritiken hård mot förslaget. Dagens ETC har pratat med representanter för flera intresseorganisationer och flera av dem menar att det vore ett misstag om staten sålde banken.
Både de allmännyttiga bostadsbolagen i SABO, föreningen Bostadsrätterna och Hyresgästföreningen tycker att SBAB har en viktig roll att fylla som statligt bolåneinstitut. Det är inget självändamål att äga en bank för staten, men med rätt uppdrag kan den fylla en funktion på den dåligt fungerande bomarknaden, menar samstämmiga röster.
På Fastighetsägarna har man däremot inte velat svara på Dagens ETC:s frågor om synen på SBAB.
Den hårdaste kritikern heter Håkan Larsson och är ekonom på Villaägarnas riksförbund. Han tycker att allianspartiernas utspel är frukten av ideologiska skygglappar och att förslaget, om det blir verklighet, skulle få stora negativa konsekvenser för framför allt bolånekunderna.
– Jag tycker att det här visar att ideologin har tagit överhand över vad som funkar bra i praktiken. Man måste ändå kunna se allt positivt som SBAB faktiskt gjort, säger Håkan Larsson.
Som exempel nämner han att det var SBAB som för något år sedan började sänka sin tremånadersränta och tvingade de andra bankerna att haka på. Politikerna säger ofta att det är bolånekunderna som ska spela ut banker mot varandra, men i praktiken är det svårt, menar Håkan Larsson. Han kallar de stora aktörernas agerande för en ”kartelliknande prissättning”.
– Det är därför vi behöver ett statligt inslag som SBAB. Hade det varit en perfekt marknad med konkurrens och många olika aktörer och små marginaler så hade det inte varit något problem. Men nu har vi ju inte det, så jag tycker att utspelet från Moderaterna inte är genomtänkt, säger han.
Storbankerna har idag historiskt höga marginaler och gör miljardvinster varje kvartal. Att i det läget sälja SBAB, vilket skulle kunna leda till att de blev uppköpta eller utkonkurrerade, skulle inte förbättra den situationen, menar Håkan Larsson.
– Bästa sättet att höja räntorna och bankernas marginaler och vinster, det är att lägga ner SBAB, säger Håkan Larsson.
Kan bli mer aktiv
Flera av aktörerna på bostadsmarknaden tycker också att regeringen borde låta SBAB vara mer aktivt. På föreningen Bostadsrätterna tycker man att staten via bankerna skulle kunna erbjuda ett skattegynnande bosparande för unga och hjälpa till med svaga hushålls första bolån, enligt norsk modell.
– Det är den typen av krediter som SBAB skulle kunna erbjuda utöver de tjänster man har idag. Så länge man har en ambition med en statlig bank så ska man fortsätta att äga den, säger Kenny Fredman som är bostadspolitisk expert på Bostadsrätterna.
På bolånemarknaden börjar det nu dyka upp mindre aktörer som konkurrerar om kunder med hjälp av lägre räntor. Det är den typen av aktörer som Centerpartiet och Moderaterna vill ska konkurrera med storbankerna. Men det är inte lösningen på att få bättre konkurrens, menar Martin Hofverberg som är chefsekonom på Hyresgästföreningen.
– De nya aktörerna plockar russinen ur kakan, de tar kunder som har superlåg risk. De kommer inte att pressa räntorna för alla, säger han.
Att privatisera SBAB skulle antagligen få en enda konsekvens för de flesta bolånekunderna, menar Martin Hofverberg.
– Om marknaden inte kan kompensera för detta så kommer bolåneräntorna att gå upp, och det vore olyckligt, säger han.
SBAB bildades 1985 för att finansiera statliga bostadslån, förkortningen stod då för Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag.
1991 startade den konkurrensutsatta utlåningen för bostadsköp. SBAB:s särställning upphörde.
För att sätta press på övriga banker sänkte man 2003 räntan för bostadsrätter och fritidshus till samma nivå som villaräntan.
2007 började SBAB erbjuda sparande för privatpersoner och senare även till företag och bostadsrättsföreningar.
SBAB var tidiga med att införa en fast ränta som inte är förhandlingsbar. Idag är både 3-månadersräntan och den 1-åriga räntan 1,35 procent, vilket är lägre än hos alla andra större banker.
Källa: SBAB, Compricer