Läs också: Fortsatt höga vinster för storbankerna
I början av 2012 annonserade den statliga bolånejätten SBAB att man ville utöka sin verksamhet och även börja erbjuda vardagsnära banktjänster såsom uttagskort och lönekonton.
– Vi ska utmana storbankerna. Det är inget snack om saken, sade den då nytillträdda vd Carl-Viggo Östlund till DN i mars 2012.
Stöd för detta hade man även från alliansregeringens håll, eftersom man ville avyttra bolaget. Enligt tidningen Affärsvärlden hävdade dåvarande finansmarknadsminister Peter Norman att satsningen på vardagsnära tjänster skulle göra SBAB attraktivt, vid en presskonferens i september 2013.
– Vi är väldigt tydliga från regeringens sida. Vi ska utveckla SBAB så att det blir mer attraktivt att sälja. Vi försöker tillsammans med styrelse och ledning utveckla SBAB till en vardagsbank. Den utvecklingen kommer att fortsätta under några år till, sade Peter Norman under pressträffen.
Vd fick sparken
Men så blev det inte. I början av 2014 fick vd Carl-Viggo Östlund sparken och ersattes av Klas Danielsson. Skälet som angavs var att styrelsen och Carl-Viggo Östlund hade olika uppfattning om budgeten för satsningen på vardagsnära tjänster, och att kostnaderna dragit iväg.
– Nu är vi en bit in på resan och kan då konstatera att hittills har det kostat lite mer än väntat. Och tittar vi framåt har vi olika syn på vilken kostnadsnivå vi tycker att vi kan ha, sade styrelseordförande Bo Magnusson till SvD Näringsliv i januari 2014.
SBAB vidhöll till en början att banksatsningen skulle fortsätta. Men i augusti samma år gick bolaget ut med att man helt skrotat planerna på att konkurrera med de privata jättarna. I samma veva slopades också möjligheten att fondspara hos SBAB, en tjänst som lanserats ett år tidigare som en del av planen att erbjuda vardagstjänster.
– Vi insåg att det var bäst för oss och våra kunder att satsa på kärnverksamheten, det vill säga bolånen. För utomstående verkade det säkert som ett plötsligt beslut, men det föregicks av noggranna analyser, säger Karin Hellgren som är informationschef på SBAB.
Kostade hundratals miljoner
Av SBAB:s årsredovisning för 2012 – samma år som satsningen på vardagstjänster presenterades – framgår att kostnaderna i moderbolaget låg på 803 miljoner kronor, vilket var 95 miljoner högre än 2011. Ökningen hänfördes bland annat till satsningen på de nya banktjänsterna. Nästa år ökade kostnaderna ännu mer, till 871 miljoner kronor, vilket också delvis tillskrevs samma förklaring.
Enligt SBAB:s bokslutskommuniké 2014 ledde också skrotandet av banksatsningen, och fokusskiftet till kärnverksamheten med bolån, till omstruktureringskostnader på totalt 178 miljoner kronor. Åtskilliga hundratals miljoner spenderades alltså på något som aldrig blev av. Men Karin Hellgren vidhåller att delar av den utveckling som skedde har varit till nytta även i den nuvarande verksamheten.
Varför valde ni att lägga ner pengar på ett projekt som sedan slopades helt? Gjordes det ingen analys innan satsningen?
– Vi gjorde självklart en analys innan. Den här satsningen pågick under en lång period och det hände massor på marknaden och i branschen. Ibland får man, utifrån de förutsättningar som finns, fatta ett nytt beslut. Det är vardag för alla företag, säger Karin Hellgren.
Inget intresse för avyttring
Den nuvarande regeringen visar inget intresse för att vilja sälja SBAB, något som bland annat finansmarknadsminister Per Bolund (MP) varit tydlig med.
– Vi har inte några planer i dagsläget på att privatisera SBAB, utan tycker att den ska drivas vidare i den form den har i dag, sade han till SvD Näringsliv i november förra året.
Hos Moderaterna finns det dock fortfarande en ambition om att göra sig av med bolaget, vilket två riksdagsledamöter motionerade om så sent som i oktober i år.
När Dagens ETC når den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman låter han inte lika entusiastisk kring SBAB:s banksatsning som vid presskonferensen 2013, och hävdar att det var ett projekt som regeringen inte var särskilt delaktig i.
– Det var ett förslag från den dåvarande vd:n som lades fram för styrelsen. Han trodde att det skulle vara lönsamt, och ville styrelsen göra det så stod vi bakom, säger han.
Fotnot: Dagen ETC har sökt näringsminister Mikael Damberg för en kommentar. Vi har även kontaktat SBAB:s tidigare vd Carl-Viggo Östlund, som avböjt intervju.